Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Rozmiar się nie zmienił, 14 października
Po śmierci Tadeusza Przypkowskiego w 1977 r. stanowisko dyrektora muzeum przejął jego syn Piotr Maciej Przypkowski, ale kapituła Orderu Pomiana bez swojego ''spiritus movens'' nie była już w stanie dalej funkcjonować i dlatego zawiesiła – a tak naprawdę zakończyła – swoją działalność.
[[File:Reaktywacja Orderu Pomiana 1.jpg|thumb|left|Inauguracyjne (i chyba ostatnie) spotkanie Komitetu Organizacyjnego Restytucji Kapituły Orderu Pomiana (Jędrzejów, 19891998 r.)]]
Dwie dekady później nastąpiła jeszcze próba reaktywacji orderu. Głównymi inicjatorami były dwie z&nbsp;nielicznych żyjących jeszcze w&nbsp;Polsce osób związanych z&nbsp;orderem (albo jako członek kapituły, albo jako odznaczony): Andrzej Michałowski i&nbsp;Kazimierz Jaroszyński. W&nbsp;lipcu 1998&nbsp;r., na zaproszenie Piotra Macieja Przypkowskiego, spotkali się w&nbsp;siedzibie jędrzejowskiego muzeum obaj weterani tamtego projektu oraz inne osoby zainteresowane udziałem w&nbsp;jego wznowieniu. Podczas obiadu, na który składały się m.in sałatka śledziowa i&nbsp;tort orzechowo-czekoladowy, dyskutowano o&nbsp;potrzebie przywrócenia działalności kapituły, „aby w&nbsp;nowych realiach gospodarczo-politycznych III Rzeczypospolitej Polskiej kultywować sztukę kulinarną polskiej kuchni.” W&nbsp;tym celu powołano Komitet Organizacyjny Restytucji Kapituły Orderu Pomiana. Tym razem, w&nbsp;owym gronie znalazło się kilka kobiet: Elżbieta Chodkiewicz-Przypkowska (kierowniczka Oficyny Wydawniczej w&nbsp;Jędrzejowie), Krystyna Kaszuba (redaktorka naczelna ''Twojego Stylu'') i&nbsp;Magdalena Nieżychowska (współautorka, razem z&nbsp;mężem Jerzym Jackiem Nieżychowskim, książki pt. ''Kuchnia ziemiańska: błogosławione cztery pory roku''<ref> {{Cyt
| tytuł = Szczeciner

Menu nawigacyjne