Witam szanownych Czytelników "Z „Z widelcem wśród ksiazek" -- książek” – bloga o jedzeniu i piciu, a także o oraz języku, litaturze literaturze i historii. Blog ten dotyczy głównie kuchnini historii został pomyślany jako miejsce, gdzie mógłbym – w zakresie związanym z dziejami polskiejkuchni – robić to, ale że Polska co Pogromcy Mitów na Discovey Channel robili w dziedzinie fizyki, czyli wyszukiwać różne chętnie powtarzane ciekawostki z polskiej (i nie leży tylko) historii kulinarnej i sprawdzać, na wyspieile potrafię, czy jest w nich jakieś ziarno prawdy. Staram się to owe tematy siłą rzeczy zazębiać się będą robić rzetelnie, choć oczywiście po amatorsku, bo, podobnie jak Pogromcy Mitów nie są z kuchniami wykształcenia fizykami, tak i dziejami także innych stron ja ani nie jestem historykiem, ani nie jestem zawodowo związany z gastronomią. Mam jednak nadzieję, że specjalistów z tych dziedzin też będę w stanie zainteresować, a może nawet zainspirować, swoimi wpisami.
W tym blogu chcę Historia kuchni, czyli nie tyle historia tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero od stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. We Francji zaczęło się to w latach 80. ubiegłego stulecia, a w Polsce – na dobre dopiero w wieku bieżącym. Wcześniej, jeśli ktoś w zakresie ogóle pisał dla szerszej publiczności o dawnej kuchni polskiej historii kulinarnej robić mniej więcej , torobili to głównie niespecjaliści, co Pogromcy Mitów robią a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych. Powtarzali za to chętnie i na ogół bezkrytycznie, często dodatkowo przeinaczając, rozmaite anegdoty i ciekawostki, mające mniejsze bądź większe poparcie w dziedzinie fizyki źródłach historycznych. Na tym blogu będziemy próbowali dotrzeć po mocno zamotanej nitce do kłębka i odtworzyć pochodzenie oraz ewolucję niektórych z owych legend i mitów.
Historia kuchni, czyli nie tyle tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach brali zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. Wcześniej, jeśli ktoś pisał o dawnej kuchni polskiej, to robili to niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych, lecz powtarzania anegdot, ciekawostek i gawęd, mniej lub bardziej opartych na źródłach historycznych.Karol Palion {{Nawigacja|poprz=O czym jest ten blog|nast=Święty Jacek z pierogami}}