Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Stanisław Leszczyński i czterdziestu rozbójników

Dodane 495 bajtów, 18:00, 10 kwi 2019
brak opisu edycji
{{data|15 kwietnia 2019}}
[[File:babà da infornare.jpg|thumb|200pxupright|Neapolitańskie ''babà al rum'' w foremkach. Zdjęcia pochodzą z bloga ''[https://profumodilievito.blogspot.com/search?q=baba Profumo di lievito]'' (''Zapach drożdży'').]]
Zbliża się Wielkanoc, a to dobra okazja, żeby napisać coś o babach. Tych drożdżowych. Ale zanim przejdziemy do polskich bab wielkanocnych, zajmijmy się babami rumowymi, które mieszkańcy Neapolu uważają za swoją tradycyjną i jedyną w swoim rodzaju regionalną specjalność.
{{clear}}
[[File:babà pronticrema.jpg|thumb|200pxupright|Babeczki nasączone rumowym syropemNeapolitańska ''babà al rum'' z kremem]]
{{ Cytat
| „Tu si nu babà!” [dosłownie: „ty jesteś babà!”] to komplement, którym neapolitańczycy mówią swoim sympatiom, iż są kochane, piękne, atrakcyjne i słodkie.
Pan Fabrizio Mangoni, który sam siebie określa jako – „jak Leszczyński – urbanistę i smakosza”, jeszcze barwniej opisał moment rzekomego wynalezienia baby przez byłego króla polskiego:
[[File:babà cremapronti.jpg|thumb|200pxupright|Neapolitańska ''babà al rum'' z krememBabeczki nasączone rumowym syropem]]
{{ Cytat
| Złocista, pofalowana, gąbczasta powierzchnia właśnie oderwała się od formy. Przypominała coś pomiędzy turbanem a pagodą, architekturę koncentrycznych kręgów zwężających się ku górze, ale o nowej konsystencji. Stanislao zrozumiał od razu, iż osiągnął wreszcie to, czego pragnął. W dotyku była miękka i elastyczna. W delikatności i zapachu, który z niej emanował, było coś absolutnie nowatorskiego. Nawet nie skosztowawszy, wiedział już, że wynalazł deser, nie mający nic wspólnego z tymi, które istniały w jego kraju i w jego czasach; osiągnął rzadko spotykany punkt równowagi pomiędzy zwartością i lekkością. Trochę jak we własnym życiu.
== Babaorum ==
* Baba [[File:Babaorum.jpg|thumb|upright|Galia pod panowaniem rzymskim ok. 50 r.p.n.e. wg Gosinnego i Uderza]]Według jednej z popularnych publikacji dotyczących historii Francji, początki baby rumowej sięgają starożytności. Otóż francuskie określenie tego deseru, ''baba au rhum* '' (wym.: ''ba-bao rom'') może pochodzić od nazwy rzymskiego obozu warownego Babaorum. Był to jeden z czterech obozów rzymskich, otaczających w czasach Juliusza Cezara ostatnią niezależną wioskę Galów w Armoryce. Pozostałe trzy nazywały się Laudanum, Petibonum i Aquarium.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Goscinny
| imię = René
| rok = 2013
| strony = 3
}}</ref> * Larousse
== Od Sasa do Lasa ==
<gallery>
File:Rum baba.jpg|''Baba au rhum''
File:Babaorum.jpg|Galia pod panowaniem rzymskim ok. 50 r.p.n.e. wg Gosinnego i Uderza
File:Uczta koronacyjna Stanisława Leszczyńskiego.jpg|Uczta koronacyjna Stanisława Leszczyńskiego
File:Colin Stanislas Ier.jpg|Stanisław Leszczyński, król polski, książę Lotaryngii i Baru

Menu nawigacyjne