Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pszczeli król

Dodane 780 bajtów, 16:55, 14 cze 2019
{{data|19 czerwca 2019}}
Polskiej kuchni raczej nie kojarzymy, przynajmniej w pierwszym odruchu, z owadami. A przecież pszczoły od setek lat odgrywały niezwykle ważną rolę dla tradycyjnej kuchni polskiej (i nie tylko). Już najstarszy znany opis kraju Mieszka I, spisany przez sefardyjskiego podróżnika Ibrahim ibn Jakuba, przedstawia Polskę jako kraj obfitujący w zboże, mięso i miód.<ref>{{Cyt | tytuł =Monumenta Poloniae Historica | inni r = wstęp tłum. Tadeusz Kowalski | rozdział =Relacja Ibrahim ibn Jakuna z podróży do krajów słowiańskich w przekazie al-Bekriego | adres rozdziału =http://tomaszewska.com.pl/1gim.5r.tz.2.ibrahim.ibn.jakub.pdf | wydawca = | miejsce = Kraków | rok = 1946 | wolumin = seria II | tom = I | strony = 50 }}</ref>
== Król pszczół ==

Menu nawigacyjne