** w ługu
* Posypki i wypiek
* Rzym, IV w.n.e.
* Jerozolima, VI w.*
{{Please leave this line alone (sandbox heading)}}
{| class="wikitable sortable"
|NazwaBucellatum |PochodzenieRzym, IV|Spulchniaczbrak|Kształtdysk lub pierścień|Obwarzane / moczonenie|Posypkabrak
|-
|Ka'ak [https://books.google.de/books?id=YHvfetM9gcUC&pg=PA229]
|Bliski Wschód
|sfermentowana ciecierzyca
|owalny pierścień|nie|sezam, anyżek, kmin, kolendra
|-
|Precel
|moczone w ługu
|sól, sezam, mak, słonecznik, kminek
|-
|Tarallo [https://www.mangiabenepasta.com/taralli_bread_rings.html]
|pd Włochy, XIV
|brak
|pierścień
|we wrzątku
|cukier, sól, sezam, mak, oregano
|-
|Scaldatello
|Włochy
|brak
|pierścień
|we wrzątku
|
|-
|Ciambello
|we wrzątku z miodem
|sól, sezam, mak, czarnuszka
|-
|Suszka
|Rosja
|brak
|pierścień
|we wrzątku z cukrem
|mak
|-
|Bajgiel