Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kuchnia staropolska dla początkujących

Dodane 571 bajtów, 01:06, 3 gru 2019
== Zebranie potraw ==
=== Strpl ===
{{Cytat
| Potrawa żółta Potráwá żołta w dobrej jusze albo dobrey iuſze, álbo po królewskuKrolewſku<br>Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo Weʒ&#769;miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceszchceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ&#775; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu / odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym rosołem i pietruszki włóżroſołem/ y pietrußki włoʒ&#775; a / á gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Czerniecki
}} }}
 
{{Cytat
| Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku<br>
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę.
| źródło = }}
 
 
{{Cytat
| Potrawka w żółtym sosie po królewsku<br>
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.
| źródło = }}
{{Cytat

Menu nawigacyjne