Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: W kuchni Wojskiego

Usunięte 3 bajty, 09:22, 19 mar 2020
brak opisu edycji
I w tym miejscu, jak zwykle, Wojskiemu przerwano, a na podjęcie wątku nie było więcej okazji. Apetyt na ciekawą historię już rozbudzony, a tu musimy obejść się smakiem! Ale nie wszystko stracone – jeśli czegoś nie ma w wersji kanonicznej, to może znajdziemy to w wyciętych scenach? Bingo! Zachował się rękopis ''Pana Tadeusza'', z takim oto fragmentem, który ostatecznie nie trafił do druku:
[[File:Pałac w&nbsp;Kopaszewie.jpg|thumb|„<i>Tę książkę … zapisał … książkę… zapisał… sąsiadowi swemu,<br>Co mieszkał w&nbsp;Kopaszewie – Panu Skórzewskiemu…</i>”<ref>{{Cyt
| nazwisko = Mickiewicz
| imię = Adam
}}
[[File:Czerniecki do czytelnika.jpg|thumb|„''Ludzie … Ludzie… się w&nbsp;smakach różnych kochają…''”<ref>S. Czerniecki, ''op. cit.'', s. [{{small|VIII}}]</ref>]]
A sztuka? Tu Czerniecki też nie miał wątpliwości: kunszt kulinarny to coś więcej niż tylko sposób na zaspokojenie głodu, łakomstwa czy próżności. To także pełnoprawna dziedzina sztuki, na której trzeba się znać, by należycie ją docenić.