Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 9 bajtów, 14:55, 19 mar 2020
== Dania rybne ==
Wielkie magnackie uczty na ogół ciągnęły się po kilka dni, a przy ówczesnej częstotliwości dni postnych (m.in. każda środa, piątek i sobota), nie dało się nie zahaczyć o jakiś post. Uczty jednak w takim wypadku nie przerywano, tylko zmieniano jadłospis z mięsnego na rybny. Stąd w ''Compendium ferculorum'' cały osobny rozdział poświęcony wyłącznie daniom postnym. Mickiewicz skrócił ucztę do jednego tylko dnia, ale ale umieścił w niej dania zarówno mięsne, jak i rybne. Widzieliśmy to już przy zupach, gdzie obok mięsnego rosołu pojawił się postny barszcz. Trzymajmy się więc tej konwencji również w naszej rekonstrukcji i do każdego dania mięsnego dodajmy rybną alternatywę. A pownieważ poeta nieco więcej uwagi poświęcił rybom, to od nich zaczniemy.
{{ Cytat

Menu nawigacyjne