Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Notatki

Dodane 581 bajtów, 11:46, 1 cze 2020
brak opisu edycji
== Bibacoa ==
 
Sezon grilowy, który w Polsce tradycyjnie zaczyna się w święta majowe, jest już w pełni. To dobra okazja, by zastanowić się nad pochodzeniem owej tradycji. Najstarsza znana wzmianka w języku polskim o indiańskim wynalazku zwanym „''bibacoa''” (por. angielskie „''barbecue''”) pochodzi już z końca XVIII wieku…
Ale na dobre moda na grila zawitała w Polsce dopiero w ostatniej dekadzie komunizmu, jest to więc tradycja stosunkowo świeżej daty. Tak czy siak, grilowanie na działce kiełbasek, kaszanek, karkówek, kurczaka itd. jest dziś narodową rozrywką Polaków. Dlatego dziś zajmiemy się dwoma dodatkami, które do tych przysmaków są nieodzowne: musztardą i keczupem. Czy te wynalazki dotarły do Polski razem z grilem czy może trochę wcześniej? A jeśli wcześniej, to kiedy i skąd?
 
== Garum ==
* {{Cyt
| tytuł = The Classical Journal
| nazwisko r = Curtis
| imię r = Robert I.
| rozdział = In Defense of Garum
| adres rozdziału = https://www.jstor.org/stable/3297180?seq=1
| wydawca = The Classical Association of the Middle West and South
| data = luty–marzec 1983
| wolumin = 3
| tom = 78
| strony = 232–240
}}
<gallery>
File:Garum_Mosaic_Pompeii.jpg | Mozaika z amforką ''garum flos'' z makreli (jednej z droższych odmian) w domu producenta tego specyfiku w Pompejach
</gallery>

Menu nawigacyjne