Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Dodane 1005 bajtów, 15:10, 6 cze 2020
}}, tłum. własne }}
Jeśli keczup można było robić praktycznie ze wszystkiego, to nic dziwnego, że ktoś w końcu wymyślił, żeby robić go z pomidorów. Tylko kto? Pomidory nie należą do rodzimej flory ani Indonezji, ani Wysp Brytyjskich. Europejczycy, którzy zetknęli się z pomidorami wraz z odkryciem Ameryki, długo nie mogli się do nich przekonać, bo dzikie pomidoru z wyglądu najbardziej przypominały im wilczą jagodę, lulecznicę i tym podobne rośliny trujące. Logiczne zatem, że pomysł na keczup pomidorowy pojawił się na kontynencie, z którego pomidor pochodzi, czyli w Ameryce. W nowopowstałych Stanach Zjednoczonych Ameryki ''tomato ketchup'' był już na przełomie XVIII i XIX w. popularnym kondymentem. Tak jak do innych keczupów, dodawano do niego octu, alkoholu, ostrych przypraw, a od lat 40. XIX w. – również jako środek konserwujący – cukru. W smaku zaczął więc przypominać keczup, jaki znamy dzisiaj. A z wyglądu? Dawne odmiany pomidorów były żółte (zresztą stąd ich nazwa: „''pomo d'oro''” to po włosku „złote jabłko”); do tego keczup często filtrowano tak, by zamiast gęstego sosu otrzymać rzadki żółtawy płyn.  Na ziemiach polskich keczup pojawił się stosunkowo późno, a jeszcze więcej czasu trzeba było, żeby Polacy na dobre się do niego przekonaligo polubili. Mniej więcej w połowie XIX w. w polskich gazetach zaczęły pojawiać się reklamy żydowskiego importera różnorakich pikli i sosów angielskich, w tym również keczupu (orzechowego).
{{ Cytat
}} }}
 
 
* [https://polona.pl/item/kurjer-warszawski-r-30-nr-134-25-maja-1850,MTkxNjQzNTE/5 Z reklamy importera towarów brytyjskich: ''Wallnut Ketchup'' (1850)]
* [https://polona.pl/item/owocarstwo-czyli-nowe-sposoby-uzytkowania-z-owocow-drzew-owocowych-w-klimacie-naszym,ODk3NTQyNDY/76 ''keczup/kwasób'' (1885), s. 65, 67]
* [https://polona.pl/item/ksiega-uciechy-i-pozytku-1903-nr-3-4-kwietnia,ODA0MDEwOTM/39 Z rozmówek polsko-angielskich: ''Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp'' (1903)]

Menu nawigacyjne