Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Dodane 680 bajtów, 01:43, 24 wrz 2020
* Trochę cykaty pokrajanej w drobne kawałki
Masło naprzód dobrze utrzeć, czyli raczej wymieszać; następnie dodawać po trochę, mieszając ciągle, mąkę, żółtka wszystkie (nieco rozbite), cukier, rodzenki, arak, wodę różaną z migdałami, cykatę, a na ostatku białka zbite na piankę. Wlać ciasto do formy papierowej lub blaszanej i upiec wolno w piecu, jakim jest po wypieczeniu chleba.
 
== Rizoto à la Lanci [39 J] ==
* Beurre ½ litre
* quelques morceaux de moelle
* un demi oignon
Fondre le tout, mettre livre de riz, cuire; quand le beurre sera prêt d'être évaporé, ajouter par cuillère du bon potage jusqu'à ce que le riz ne soit cuit à point, ce qui prend à peu près une heure, alors ajouter un ½ livre de parmesan râpé.
 
=== Rizoto à la Lanci ===
* Pół litra masła
* Kilka kawałków szpiku
* Pół cebuli
Stopić wszystko, dodać funt ryżu, gotować; kiedy masło już prawie wyparuje, dodawać po łyżce dobrego wywaru, aż ryż będzie ugotowany na twardo, co powinno zająć około godziny, po czym dodać pół funta tartego parmezanu.

Menu nawigacyjne