Otwórz menu główne

Zmiany

Jeść zdrowo i z humorem: Jak to się robi w Azji

Dodane 273 bajty, 16:04, 4 lis 2020
Zobaczmy, jak to działa, na jakimś prostym przykładzie. Powiedzmy, że przygotowujemy jajecznicę. Zacznijmy od przemiany ognia.
# {| class="wikitable"| style="background: LightCoral;" | 1| style="width:15%;" | Przemiana ognia: na |Na początek, całkiem dosłownie, zapalamy na kuchni ogień i podgrzewamy patelnię.# |-| style="background: Yellow;" | 2|Przemiana ziemi: kładziemy |Kładziemy na patelnię kawałek masła i czekamy, aż się roztopi.# |-| style="background: White" | 3|Przemiana metalu: wrzucamy |Wrzucamy na masło posiekaną cebulkę. I tu uwaga: świeża cebula ma ostry smak, więc należy do przemiany metalu, ale po podsmażeniu robi się łagodniejsza i słodkawa, a przez to cofamy się o jeden krok do przemiany ziemi.# |-| style="background: Yellow" | 4|Przemiana ziemi: korzystamy |Korzystamy z okazji, że jesteśmy z powrotem tutaj, i wbijamy na patelnię jajka.# |-| style="background: White" | 5|Przemiana metalu: nie |Nie możemy jej przeskoczyć, więc co robimy? Wsypujemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.# |-| style="background: DimGray; color: white;" | 6|Przemiana wody: tu |Tu sprawa jest prosta, potrzeba czegoś słonego, więc dodajemy szczyptę soli.# |-| style="background: PaleGreen;" | 7|Przemiana drzewa: na |Na koniec posypujemy jajecznicę siekaną natką pietruszki. |} 
Tak oto przeszliśmy przez cały cykl i mamy gotowe śniadanie! W przypadku bardziej złożonych potraw przez ten cykl trzeba oczywiście przejść kilka razy.