Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czy poolish wymyślili Polacy?

Usunięte 5 bajtów, 21:33, 4 gru 2020
== Kim był Zang? ==
[[File:August Zang.jpg|thumb|upright|August Zang]]
[[File:Boulangerie Viennoise formerly Zang's - 1909Piekarnia Wiedeńska Zanga.jpg|thumb|upright=.9|Piekarnia Wiedeńska (''Boulangerie Viennoise'') Zanga przy ul. Richelieu 92 w Paryżu ok. 1909 r.]]
Na początek przyglądnijmy się owemu baronowi o niezbyt polskim nazwisku, który rzekomo ów polski ''poolish'' wymyślił.
* brak dowodów na to, by on sam lub zatrudnieni przez niego piekarze, dokonali istotnych wynalazków dot. wyrobu chleba; Zang miał za to smykałkę do inwestowania w obiecujące nowinki techniczne i wykorzystania ich w markentingu; jego piekarnia, jako jedna z pierwszych we Francji, stosowała maszyny do wyrobu ciasta (reklamowane jako bardziej higieniczne niż spocony piekarz) oraz piec parowy, który dawał bardziej lśniącą skórkę
* zalety pieczywa wiedeńskiego: dobra węgierska mąka oraz drożdże piekarskie bez chmielowej goryczki właściwej drożdżom piwnym, które razem dawały pieczywu pożądane aromat, lekkość, kolor i świeżość.
* zasługą Zanga jest wprowadzenie na paryski rynek wiedeńskich rogalików (niem. ''Kipferl'', fr. ''croissant'') i kajzerek (niem. ''Kaisersemmel'', fr. ''petit pain viennois'')
* 1840 - w Paryżu jest już 12 piekarni produkujących pieczywo wiedeńskie, zatrudniających ok. stu osób
* natomiast bagietka rozpowszechniła się dopiero w latach 1920.; konsumentom odpowiadało, że jest biała i słodkawa (w przeciwieństwie do pieczywa na zakwasie, choć nie była to żadna nowość), a piekarzom - że szybko czerstwieje, więc klienci przychodzą po nią do piekarni nawet 2-3 razy dziennie

Menu nawigacyjne