Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!

Dodane 1964 bajty, 21:47, 18 sie 2021
Każdy, kto zbierał kiedyś grzyby, wie, że choć samo zbieranie jest bardzo przyjemne, to potem trzeba grzyby jeszcze posortować, oczyścić, pokroić, odrzucić robaczywe i zdecydować, które zostaną zjedzone od razu, a które się ususzy czy zamarynuje. Tę niewdzięczną robotę szlachta niewątpliwie pozostawiła czeladzi.
Prędzej czy później, to co tego dnia zebrano, trafiło ostatecznie na pański stół. Ale w jakich potrawach? To poeta też przemilczał - w ''Panu Tadeuszu'' nie ma wzmianki o żadnej potrawie zawierającej grzyby. Zobaczmy więc, jakie potrawy to mogły być, czyli jakie potrawy z grzybów możemy znaleźć w książkach kucharskich z epoki.  Zacznijmy od rydzów, które Mickiewicz uważał za najsmaczniejsze. Jego dobra znajoma, Karolina z Potockich Nakwaska, podała taki oto, idealny w swej prostocie, przepis w swojej książce kucharskiej: {{ Cytat| Weź rydzów starannie wybranych, nierobaczywych, odejm ogonki, jeżeli za duże, przekraj je na dwoje. Postaw na ruszcie na wolny ogień, w środek każdej daj kawałeczek masła, pieprzu i soli, smaż, nie przewracaj; zamiast masła, można je napuszczać bardzo dobrą oliwą, dodawszy pietruszki i cebuli siekanej. Po dziesięciu minutach wydaj. Rydze i grzyby w maśle prosto smażone z cebulką, pieprzem i solą są doskonałe. | źródło = {{Cyt | nazwisko = Nakwaska | imię = Karolina | tytuł = Dwór wiejski | url = https://polona.pl/item/dwor-wiejski-dzielo-poswiecone-gospodyniom-polskim-przydatne-i-osobom-w-miescie,OTI4OTc4NDk/210/ | wydawca = Księgarnia Michelsena | miejsce = Lipsk | rok = 1858 | tom = II | strony = 199 }} }} Jan Szyttler, w książce kucharskiej wydanej rok przed ''Panem Tadeuszem'', polecał wykorzystać borowiki jako farsz do niewątpliwie aromatycznych pierożków.  {{ Cytat| Usmażyć z cebulką borowików świeżych uprzednio odgotowanych w wodzie (jak się zwyczajnie smażą), z dodaniem tylko kawałek bulionu suchego [tj. kostki rosołowej]; skoro się usmażą, siekają się jak najdrobniej. Należy wbić cztery jaja, dodać muszkatowej gałki i pieprzu; rozwałkować cienko ciasto drożdżowe, twardo zarobione, potem robić tak, jak kołdunki, nakładając do środka tymi grzybami, odsmażywszy one w tłustości na rumiano, gorąco wydać do stołu. | źródło = {{Cyt | nazwisko = Szyttler | imię = Jan | tytuł = Kucharz dobrze usposobiony | url = https://polona.pl/item/kucharz-dobrze-usposobiony-t-1,OTI4OTM0NDI/49/ | wydawca = R. Daien | miejsce = Wilno | rok = 1833 | tom = I | strony = 52–53 }} }}
== Pospólstwo grzybów, grzyby pospólstwa ==

Menu nawigacyjne