Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Przepisy Przypkowskich

Dodane 60 bajtów, 09:12, 25 sie 2021
==Literatura==
=== Dostępne ===
* [https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/ Piotr Adamczewski, Mistrz propagandy]
* [https://allegro.pl/oferta/terminy-kulinarne-romanskiego-pochodzenia-w-jezyku-9702409098?reco_id=8888db98-24f5-11eb-b6f3-b026284d8250&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& Anna Bochnakowa, Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII w.]
* Maciej Mazurkiewicz, Legumina z kasztanów i buraki w pasztecie : książka kucharska Grodzińskich z Dębowej Góry (ok. 1829-1830) roku
* [https://www.lamus.pl/index.php/rynek-antykwaryczny/51-mafia-kolekcjonerska-pod-mlotkiem Janusz Miliszkiewicz, Mafia kolekcjonerska pod młotkiem] (o orderze Pomiana)
* [https://przekroj.pl/archiwum/artykuly?szukaj=przypkowski Przekrój]
* [https://www.cultureave.com/na-strazy-rodzinnej-kolekcji/ Wywiad z Janem Przypkowskim]
* [https://docplayer.fr/210415603-Pourquoi-la-cuisine-n-est-pas-une-science.html Pourquoi la cuisine n’est pas une science ?] (O Pomianie)
 
=== Do zdobycia ===
* [http://cbd-histsci.org/wp-content/uploads/2016/11/UIHPS-DHST-inventory.pdf Tadeusz Przypkowski, L'art et la science de la gastronomie dans les relations entre la France et la Pologne]
* [https://archiwum.rp.pl/artykul/221765-Na-poczatek---zupa-cebulowa-przypkowska.html Janusz Miliszkiewicz, Na początek - zupa cebulowa przypkowska, Rzeczpospolita] (dost. płatny)
* [https://www.lamus.pl/index.php/rynek-antykwaryczny/51-mafia-kolekcjonerska-pod-mlotkiem Janusz Miliszkiewicz, Mafia kolekcjonerska pod młotkiem]
* [https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/ Piotr Adamczewski, Mistrz propagandy]
* O wojennych losach Tadeusza Przypkowskiego pisze Monika Żeromska w drugim tomie „Wspomnień”
* [https://allegro.pl/oferta/terminy-kulinarne-romanskiego-pochodzenia-w-jezyku-9702409098?reco_id=8888db98-24f5-11eb-b6f3-b026284d8250&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& Anna Bochnakowa, Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII w.]
* Maciej Mazurkiewicz, Legumina z kasztanów i buraki w pasztecie : książka kucharska Grodzińskich z Dębowej Góry (ok. 1829-1830) roku
* [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-article-b15effef-12ba-49cf-bdc2-2f587c5ee6af Z.T. Nowicki, Powrot Orderu Pomiana, Przegląd Gastronomiczny]
* [https://www.poczytaj.pl/ksiazka/kuchnia-ziemianska-blogoslawione-cztery-pory-roku-jerzy-j-niezychowski,19952 Jerzy Nieżychowski, Kuchnia ziemiańska: Błogosławione cztery pory roku]
* [http://bazhum.pl/bib/article/216513/ Renata Pisarek-Piasecka, Geneza i charakterystyka zbiorów Państwowego Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, Tom 43, Numer 4 (1995) s. 555-567]
* [https://przekroj.pl/archiwum/artykuly?szukaj=przypkowski Przekrój]* [https://www.cultureave.com/na-strazy-rodzinnej-kolekcji/ Wywiad z Janem Przypkowskim]* [https://docplayer.fr/210415603-Pourquoi-la-cuisine-n-est-pas-une-science.html Pourquoi la cuisine n’est pas une science ? (O Pomianie)]
* O Scholastyce Jamonttównej

Menu nawigacyjne