Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Przepisy Przypkowskich

Dodane 30 bajtów, 21:19, 2 wrz 2021
{{ Cytat
| Po zabiciu gęsi, natychmiast należycie ją wyprawić, kości wybrać, tylko żeby same pozostało mięso, potem wytrzyć ją wewnątrz, solą, saletrą, goździkami i pieprzem posyp, i dwoma ściśnij deskami. Te deski tak urządź, aby sos wyciśniony mógł ściekać do naczynia podstawionego, którym w dzień polewaj pół-gąski, obracając je. Gdy w tym sosie poleżą z 10 dni, wyjm je i mocno w trąbkę zwiń, obwiąż szpagatem, obwiń w arkusz bibuły każdy pół-gęsek i w dymie powieś. Gdy bibuła mocno tłustością przejdzie, zdejm ją, a świeżą obwiąż.
| źródło =
}}
{{ Cytat
| Wziąć 4 łuty crema tartari, 3 cytryny cienko pokrajane, 2 łuty imbiru drobno tłuczonego, 1½ funta cukru miałkiego. To wszystko zlać dwoma garcami ukropu i niechaj stoi godzin 5; po wystudzeniu włożyć 2 łyżki świeżych drożdży i ma się tak fermentować godzin 6, potem przecedziwszy zlać w butelki, a lepiej w hlaki, i dać się ustać przez 24 godzin.
| źródło =
}}

Menu nawigacyjne