| rok = 2013
| strony = 18
}}</ref> Możliwe zatem, że ktoś w Brazylii wymieszał wziął pulpę z awokado , wymieszał ją z rumem i z cukrem, tworząc i stworzył w ten sposób słodki i gęsty napój alkoholowy, który bardzo zasmakował najpierw brazylijskim Holendrom, a później ich pobratymcom w Niderlandach. Aż wreszcie, próbując odtworzyć ów przysmak w warunkach europejskich – a więc bez awokado, które w Europie nie rośnie – jakiś Holender zastąpił owoc żółtkiemawokado żółtkami.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Goldstein
| imię = Darra
| rok = 2015
| strony = 236
}}</ref> Kolor oczywiście był inny, ale tekstura napoju była podobna. No dobrze, ale czy tak faktycznie było? Moim zdaniem nie jest to zupełnie nieprawdopodobne, aczkolwiek nieco naciągane.
Ale nie, czekajcie, dzisiaj jest ''prima aprilis'', więc co tam, stuprocentowo potwierdzona prawda!