Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!

Dodane 97 bajtów, 08:38, 11 kwi 2022
brak opisu edycji
{{data|29 sierpnia 2021}}
{{Z wizytą w Soplicowie}}
<ref>„Dalej w grzyby!” – cytat za: {{Cyt | nazwisko = Mickiewicz | imię = Adam | tytuł = Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z&nbsp;roku 1811 i&nbsp;1812 we dwunastu księgach wierszem | wydawca = Zakład Narodowy im. Ossolińskich | miejsce = Lwów-Warszawa-Kraków | rok = 1921 | url = https://pl.wikisource.org/wiki/Pan_Tadeusz_(wyd._1921)/całość }}, księga II, argument</ref> Byliście już na grzybach w&nbsp;tym roku? Jeśli mieszkacie w&nbsp;Polsce, to spora szansa, że tak. W&nbsp;tym kraju grzybobranie jest przecież czymś w&nbsp;rodzaju sportu narodowego. Według badań CBOS, ponad trzy czwarte Polaków zbierało kiedyś grzyby, a&nbsp;ponad dwie piąte – robi to regularnie.<ref name=cbos>{{Cyt
| nazwisko = Herrmann
| imię = Marcin
}}</ref> Dostępne są też różne atlasy grzybów – papierowe i&nbsp;internetowe. Jednak większość Polaków zdobywa większość swojej wiedzy grzyboznawczej od rodziców i&nbsp;dziadków, a&nbsp;jako dorośli zbierają prawie wyłącznie te same kilka gatunków grzybów (mimo że teoretycznie jadalnych jest znacznie więcej), które nauczyli się zbierać w&nbsp;dzieciństwie. Atlasy nie mają większego wpływu na rozszerzenie preferencji; co najwyżej przyczyniają się do ujednolicenia nazewnictwa grzybów w&nbsp;całym kraju.<ref>''Ibid.'', s. 332</ref>
[[File:{{#setmainimage:Iwan Ł. Gorochow, Grzyby.jpg}}|thumb|left|„''Więc z&nbsp;gaju wychodziła gromada, niosąca… koszyki… pełne grzybów…''”<ref>{{Cyt | nazwisko = A. Mickiewicz | imię = Adam | tytuł = Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z&nbsp;roku 1811 i&nbsp;1812 we dwunastu księgach wierszem | wydawca = Zakład Narodowy im. Ossolińskich | miejsce = Lwów-Warszawa-Kraków | rok = 1921 | url = https://pl.wikisource''op.org/wiki/Pan_Tadeusz_(wydcit._1921)/całość }}'', księga III, wersy 691–694</ref><br>{{small|Mal. Iwan Ł. Gorochow (1912)}}]]
Jakie zatem grzyby zbiera się w&nbsp;Polsce najchętniej? Na pierwszym miejscu króluje '''borowik szlachetny''' zwany też „prawdziwkiem” (''Boletus edulis''). Na drugim – podobny, lecz mniej ceniony, '''pogrzybek''' (podgrzyb brunatny, ''Imleria badia''), przez wschodnich Słowian nazywany „polskim grzybem”. Dalsze pozycje zajmują kolejno: '''kurki''' (pieprznik jadalny, ''Cantharellus cibarius''), różne gatunki '''maślaków''' (''Suillus''), '''rydze''' (mleczaj rydz, ''Lactarius deliciosus''), '''kanie''' (czubajka kania, ''Macrolepiota procera''), '''opieńki''' (opieńka miodowa, ''Armillaria mellea'') oraz niektóre gatunki '''gąsek''' (''Tricholoma''). Większość zebranych grzybów Polacy konserwują, tak by móc cieszyć się nimi przez cały rok, a&nbsp;nie tylko wczesną jesienią – głównie poprzez suszenie, względnie marynowanie w&nbsp;occie (np. maślaków, które nie nadają się do suszenia) lub mniej tradycyjne mrożenie. Polacy najczęściej zbierają grzyby na własne potrzeby, ale mają też konkurencję ze strony zawodowych grzybiarzy, których jest wprawdzie znacznie mniej (tylko 1% ogólnej liczby grzybiarzy), lecz za to zbierają znacznie więcej niż zbieracze rekreacyjni.<ref name=cbos/>