Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 741 bajtów, 20:42, 19 cze 2022
Co więcej, produkty mięsne nie powinny się nawet stykać z mlecznymi. Nawet pośrednio. Naczynie, które zostało „pobrudzone” tłuszczem z mleka, nie może już być używane do mięsa – ani na odwrót. Dlatego typowa koszerna kuchnia to tak naprawdę dwie albo i trzy kuchnie w jednej: oddzielne zestawy naczyń mięsnych, mlecznych i neutralnych, oddzielne zestawy sztućców, garnków, przyborów kuchennych i ściereczek, oddzielne szafki, blaty, lodówki, kuchenki, zlewozmywaki i zmywarki. Najlepiej wyraźnie oznakowane (przeważnie kolorami), żeby ktoś przypadkiem nie pokroił na „mięsnej” desce cebuli, która ma być dodana do mlecznej potrawy.
Jak ważne jest w judaizmie oddzielanie mięsa od mlekanabiału, pokazuje sposób obchodzenia Święta Tygodni (''Szawuot''), kiedy to Żydzi wspominają, jak Pan Bóg nadał im nowe prawo za pośrednictwem Mojżesza.  * Święto Tygodni** naleśniki Jeśli wierzyć, jak mówi Biblia, że nowe prawo zostało Żydom objawione w całości w jednym momencie, to znaczy, ze Żydzi z dnia na dzień musieli się dostosować do zupełnie nowego sposobu funkcjonowania. Ich garnki, w których do tej pory przyrządzali zarówno mięso, jak i nabiał, teraz musieli wykoszerować (czyli sparzyć wrzątkiem) i zdecydować, czy od teraz będą do mięsa czy do nabiału. A że w pierwszym dniu obowiązywania nowego prawa nie mieli jeszcze mięsa z koszernie ubitych zwierząt, to zdecydowali, że wszystkie ich garnki będą mleczne, a mięsne trzeba będzie zrobić. Na tę pamiątkę Żydzi obchodzą owo święto spożywając potrawy z seremnabiału, takie jak ''milchik borszt'' (wegetariański barszcz czerwony zabielany* kanapka Reubena - żydowskaśmietaną), ale niekoszerna* żydowscy wegetarianie''blince'' (naleśniki podsmażane z twarogiem na słodko) czy sernik.
== Produkty roślinne ==

Menu nawigacyjne