Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 180 bajtów, 15:40, 25 cze 2022
brak opisu edycji
Istnieje też sposób na ochronienie wina przed zepsuciem poprzez kontakt z innowiercami. Uczeni w Piśmie byli przekonani -- choć nie bardzo wiadomo, na jakiej podstawie -- że gotowane wino nie nadaje się do składania w ofierze. A zatem, jeśli wino zostało choć na moment podgrzane do odpowiednio wysokiej temperatury, to Żyd może już je pić -- nawet jeśli np. zostało ono nalane przez nieżydowskiego kelnera -- bez obawy, że ów kelner wcześniej po kryjomu poświęcił to wino swojemu bożkowi. Krótko mówiąc, sterylizacja termiczna zabezpiecza wino zarówno przed niepożądanym działaniem drobnoustrojów, jak i bałwochwalców.
 
To pilnowanie, by wino nie było wcześniej użyte w obcych rytuałach religijnych jest o tyle ważne, że Żydzi sami używają wina w swoich własnych rytuałach religijnych.
 
* odmawianie błogosławieństw nad winem

Menu nawigacyjne