Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
brak opisu edycji
}} }}
Na potrzeby tego zakazu zakwas jest rozumiany jako zboże, maka mąka czy jakikolwiek produkt zbożowy, który miał kontakt z wodą dłużej niż 18 minut. Oczywiście, jeśli ktoś przechowuje w domu zboże, kaszę czy mąkę, to jest zawsze niebezpieczeństwo, że mu taki zapas zawilgnie. Dlatego na wszelki wypadek podczas Paschy nie można mieć w domu w ogóle jakichkolwiek produktów zbożowych (z wyjątkiem macy). W żydowskich domach, w ramach wiosennych porządków przed Paschą, dokładnie sprząta się wszystkie kąty, żeby pozbyć się jakichkolwiek drobinek mąki, krup, słodu, chleba, bułek, chałek, ciastek, precelków, makaronu itp. To samo dotyczy płynnych, a zwłaszcza sfermentowanych, przetworów zbożowych, jak piwo, wódka czy whisky. Trzeba też sprawdzić, czy w szafce nie została jakaś buteleczka Maggi, której główny składnik to hydrolizowane białko pszenicy, w lodówce nie zawieruszył się keczup zawierający ocet spirytusowy, a w zamrażarce -- paluszki rybne panierowane w bułce tartej. Nawet niektóre lekarstwa mogą być niekoszerne na Paschę, bo zawierają składniki pochodzenia zbożowego. Wszystko, co zakwaszone lub potencjalnie zakwaszalne, należy wynieść przed dom i spalić.
[[File:Matzot René Neymann Wasselonne avril 2014.jpg|thumb|upright|Maca]]

Menu nawigacyjne