Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 210 bajtów, 06:53, 19 lip 2022
brak opisu edycji
}}</ref>
To paschalne ograniczenie teoretycznie dotyczy tylko różnych odmian pszenicy i jęczmienia, czyli zbóż, które uprawiano w Izraelu w starożytności. Ale są też inne rzeczy, które można zmielić na mąkę, a taką niby dozwoloną mąkę łatwo pomylić z zakazaną. Dlatego na wszelki wypadek w trakcie Paschy nie można też spożywać ziaren ani przetworów innych zbóż (owsa, żyta, ryżu, kukurydzy), pseudozbóż (gryki, komosy), roślin strączkowych (grochu, ciecierzycy, soczewicy, fasoli, soi) i niektórych roślin oleistych (słonecznika, sezamu, rzepaku). Co w takim można jeść? No można jeść macę -- takie płaskie, kruche chlebki o smaku raczej obojętnym. Ciasto na macę robi się wyłącznie z mąki i z wody, a upiec trzeba w czasie poniżej 18 minut.

Menu nawigacyjne