Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 710 bajtów, 15:37, 20 lip 2022
To paschalne ograniczenie teoretycznie dotyczy tylko różnych odmian pszenicy i jęczmienia, czyli zbóż, które uprawiano w Izraelu w starożytności. Ale są też inne rzeczy, które można zemleć na mąkę, a taką niby dozwoloną mąkę łatwo pomylić z zakazaną. Dlatego na wszelki wypadek w trakcie Paschy nie można też spożywać ziaren ani przetworów innych zbóż (owsa, żyta, ryżu, kukurydzy), pseudozbóż (gryki, komosy), roślin strączkowych (grochu, ciecierzycy, soczewicy, fasoli, soi) i niektórych roślin oleistych (słonecznika, sezamu, rzepaku).
Co w takim razie można jeść? No można jeść macę -- takie płaskie, kruche chlebki o smaku raczej obojętnym. Ciasto na macę robi się robione wyłącznie z mąki i z wody, a przy czym ciasto na macę trzeba wyrobić i upiec trzeba w czasie poniżej 18 minut, żeby przypadkiem nie zaczęło fermentować. Tylko co to za święta bez ciast, klusek i innych mącznych smakołyków, które zwykle służą do godnego świętowania? Jak cieszyć się świętem, jeśli jedyny dozwolony wypiek to blady cienki placek o mocno obojętnym smaku?No nie da się! Ale nie martwcie się, bo i na to jest sposób. Większość Żydów (choć są wyjątki) uważa, że maca po upieczeniu już nie jest w stanie sfermentować, nawet jeśli się ją zamoczy. A to znaczy, że można ją zemleć na tzw. mąkę macową, która z powodzeniem zastępuje mąkę zwykłą. Wśród wielu potraw pachalnych robionych z mąki macowej najpopularniejsze są knedle macowe, które dodaje się do rosołu.

Menu nawigacyjne