Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 545 bajtów, 09:12, 21 lip 2022
No nie da się! Ale nie martwcie się, bo i na to jest sposób. Większość Żydów (choć są wyjątki) uważa, że maca po upieczeniu już nie jest w stanie sfermentować, nawet jeśli się ją zamoczy. A to znaczy, że jeśli zemleć taką macę na tzw. mąkę macową, to może ona z powodzeniem zastępować mąkę zwykłą. Wśród wielu paschalnych potraw szczególną popularnością cieszy się rosół z knedlami macowymi, czyli gotowanymi kulkami z mąki macowej wymieszanej z wodą, smalcem drobiowym i roztrzepanym jajkiem. Mąki macowej można używać też do przyrządzania rozmaitych kaszek, farszów i ciast. Dziś wielu Żydów używa mąki macowej do gotowania i pieczenia nie tylko podczas Paschy, ale przez cały rok, co należy uznać za wielki sukces marketingowy producentów macy.
 [[File:Koszerne na Paschę.png|400px|left|Koszerne na paschę]] * Pascha** mąkaJeśli chodzi o oleje spożywcze, krupyto odpada olej rzepakowy, chleb na zakwasie, alkohol zbożowy itdsłonecznikowy i kilka innych.Ale tragedii nie ma, a nawet warzywa strączkowe - zakazane*** oleje jadalne koszerne na Paschę: bo zostaje oliwa, olej kokosowy, bawełniany, kokosowypistacjowy, z pestek winogroni sporo innych. A co z piciem? W końcu jak jest święto, pistacjowy i into chciałoby się coś wypić. Jak już wiemy, piwo odpada, ale wino jest jak najbardziej dozwolone, a nawet wskazane.*** macaZ mocnych alkoholi odpadają wódki zbożowe, ale wchodzą w grę różne trunki pędzone z owoców, mąka macowa*** jak koniak czy popularna nawet wciąż w Polsce (nie tylko wśród Żydów) śliwowica paschalna*** . Również rum z trzciny cukrowej oraz wódka ziemniaczana (, jak Chopinczy Luksusowa, Luksusowa) - są koszerne na Paschę. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli ktoś lubi pić wódkę w drinkach, to nie może jej mieszać jej z coca-colą czy innymi napojami zawierającymi syrop glukozowo-fruktozowy wyrabiany - chyba że jest to specjalna paschalna cola z żółtą nakrętką, która została posłodzona cukrem, a nie wyrabianym z kukurydzysyropem glukozowo-fruktozowym.{{clear}}
== Obrazki ==

Menu nawigacyjne