Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 8 bajtów, 11:34, 22 lip 2022
Uff! Rozpisałem się, a to i tak było w dużym skrócie. Zasad koszerności, jak widać, jest sporo. Aż trudno sobie wyobrazić, żeby ktoś na codzień o nich wszystkich pamiętał, chociażby przy robieniu zakupów. Jak Żydzi sobie z tym radzą?
Jak już wspomniałem, istnieją specjalne organizacje poświadczające koszerności produktów spożywczych, restauracji, hoteli itp. Zatrudnieni w nich rabini skrupulatnie sprawdzają, czy rytualnie ubita krowa nie ma zmian chorobowych w płucach, liczą łuski na rybach, pilnują, czy zakład produkcyjny sprzedaje cały swój "zakwas" przed Paschą albo czy restauracja używa osobnych naczyń do mięsa i nabiału, itd. A i I jeśli wszystko się zgadza, to wydają opodwiedni certyfikat koszerności.
== Obrazki ==

Menu nawigacyjne