Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa grzybowa mięsna na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, zaciąga się rumiano; jak będzie miało dosyć, odstawia się, ażeby ostygło; później daje się dwie kur do tego mięsa. Nalewa się czystą wodą, stawia się na ogniu, żeby się z wolna zagotowało; odszumowawszy dodać należy włoszczyzny i niech się bardzo wolno gotuje przez godzinę, przez to zostanie bardzo czysta. Bierze grzybków suszonych, czysto wypłukać, niech się gotują także; różnych jarzyn, jako to: marchwi, pietruszki, selerów, cebuli, szatkuje się lub sieka, jak kto chce, daje się ta włoszczyzna na masło, które powinno być przysposobione, w rądlu niech się podmarzy do połowy miętkości; później nalewa się tym rosołem rumianym na godzinę przed dawaniem do stołu, smak tych grzybków, co się gotuje, także się gotowany dodaje do tej zupy. Grzyby także powinny być w tej zupie tak pokrajane jak i włoszczyzna; daje się z knedlami z farszu, a farsz powinien być z piersi kurzych zrobiony; daje się także i z kluskami z masła, dodawszy soli do smaku daje się na stół. Zupa postna grzybowa robi się tym samym '''[9]''' sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb; można tak samo rumiano zrobić jak i z mięsa, tylko się kładzie wprzód do rądla dużo marchwi i trochę cebuli, dodawszy masła kawałek; grzybków powinno więcej wchodzić jak do mięsnej. Postna zupa daje się najwięcej z rodzenkami, z kaszą perłową, z grzybkami i z kluskami; można i z knedlami, a wtedy robi się farsz z ryb; dodawszy smaku i soli, daje się na stół. === Zupa szczawiowa mięsna na osób 10 ===Zastawia się rosół f. 10 mięsa i starych kur dwie, ale mięso powinno być wprzód wypłukane, co się przestrzega; odszumowawszy daje się różnej włoszczyzny, powinien się dobrze rosół ugotować; później bierze się szczawiu czysto wypłukanego, sieka się lub szatkuje, wziąść tyle należy, ażeby było dość na te 10 osób; bierze się kawałek masła młodego do czystego rądla, a rozpuściwszy wkłada się szczaw przygotowany, niech się podsmarzy na ogniu mieszając; jak opadnie, odstawia się; przed pół godziną na wydaniu nalewa się rosołem i stawia się na ogniu, niech się wolno gotuje; na samem wydaniu zabiela się z pół kwarty śmietany kwaśnej i z żółtkami z świeżych jaj, posoliwszy do smaku daje się na stół. Daje się zupa z ryżem, kaszką, z grzankami, z jajami, także ta sama zupa zabiela się tylko samemi żółtkami, jak pospolicie Francuzi dają.  Zupa szczawiowa postna tym samym sposobem się robi, tylko zamiast rosołu z mięsa bierze się rosół z ryb, co na post jest bardzo wyborne. Dla młodych osób daje się najwięcej na śniadanie w czasie wiosny, co jest bardzo dobrą trucizną na robaki.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne