Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z kuropatw, daje się z ryżem lub z fermiszelem, na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 8, kur starych trzy, cielęciny f. 4 i zaciąga się to mięso rumiano; daje się te kury i cielęcina nalewa się wodą zimną, niech się zagotuje; jak się czysto odszumuje, daje się włoszczyzny, niech się na wolnym ogniu gotuje; jak się czysto odszumuje, gotuje się przez cztery godziny. Bierze się 6 świeżych kuropatw, wymywszy oprawia się, dolać włoszczyzny, zalawszy rosołem, niechaj się duszą, aż będą zupełnie miętkie; wybiera się z nich samo mięso, kładzie się do moździerza, bije się mocno i powinno się tym rosołem zakrapiać, który się gotuje do tej zupy, żeby się lepiej ubiło; jak będzie dobrze utłuczone, przeciera się przez gęsto sito. Jak się skończy, włożyć do czystego rądla; na pół godziny przed dawaniem rozrabia się tym rosołem rumianym, co go najprzód nastawili, stawia się na ogniu i ciągle się miesza, żeby się nie zwarzyło; ryż lub fermiszel, <ref>Fermiszel, wermiszel (wł. ''vermicelli'', „robaczki”) – bardzo cienki makaron do zup.</ref> albo grzanki, powinny być przysposobione; dodawszy soli do smaku daje się do stołu. Niektóre osoby lubią te zupy bardzo mocne, więc dla większej mocy daje się trochę wina madery, co dodaje więcej tęgości.
=== Zupa z zająca na osób 10 ===

Menu nawigacyjne