Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z selerów na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 5, kur starych 4, cielęciny f. 3, obmywszy to wszystko nalać czystą wodą, stawia się przy ogniu; odszumować należy czysto, dodawszy włoszczyzny, niech się gotuje na wolnym ogniu; dlatego się daje mniej mięsa, więcej kur i cielęciny, ażeby rosół był delikatniejszy, bo do tej zupy taki być powinien; bierze się selerów pół kopy<ref>W rękopisie: „półkowy”.</ref> obczyszczonych, pokrajawszy na drobne części obgotowują się przez parę minut, ażeby surowizna z nich wyszła, później się odlewa na sito<ref>W rękopisie: „silo”.</ref> lub na co innego, wkłada się do rądla, nalewa się tym samym rosołem, cośmy go nastawili przed chwilą; jak się już dobrze te selery ugotują, przeciera się przez gęste sito lub pytel, co spodziewam się, że kucharze po kuchniach mieć powinni, jak należy za rzecz potrzebną uznać dla czystości; bierze się tedy te przetarte selery do rądla, w którym powinno być przysposobione masło z łyżką stołową mąki;<ref>W rękopisie: „z łyżką stołowej mąki”.</ref> wymieszawszy razem przed dawaniem tej zupy, rozmieszuje się z tym rosołem, stawia się na ogniu, mieszając; jak się nagotuje ta zupa, to niech się gotuje na wolnym ogniu aż do czasu dawania do stołu. Tłustość powinna być zebrana z wierzchu dodawszy soli do smaku; daje się z ryżem, wermiszelem lub grzankami. Postna daje się tym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb; niektórzy dają rosół z łysek, bo te ptaki jadają w dnie '''[16]''' postne i uważają za mięso postne (łyski jest to gatunek kawek dzikich<ref>Łyska nie jest spokrewniona z kawką, choć są podobne pod względem rozmiarów i czarnego upierzenia. W przeciwieństwie do kawki łyska jest ptakiem wodnym, co tłumaczy uznanie jej mięsa za postne.</ref>).
=== Zupa rakowa na osób 10 ===

Menu nawigacyjne