Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z ognia dobra na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur starych 3, cielęciny f. 4, obmywszy to wszystko, nalewa się czystą wodą, stawia na ogniu, należy czysto odszumować, dodać włoszczyzny, niech się gotuje przez 4 godziny dobre, ażeby się rosół dobrze nagotował; bierze się marchwi żółtej i szatkuje się bardzo cienko, tyle ażeby było dosyć, potem bierze się kawałek masła młodego, rozpuszcza się na ogniu, mieszając, ażeby się nie przypaliło; jak już będzie miętka, odstawia się na bok; powinno się także marchwi przetartej przez gęste sito lub pytel ze trzy łyżki kuchenne przysposobić i dodaje się do tej szatkowanej, którąśmy zasmarzyli z masłem; na godzinę przez dawaniem tej zupy do stołu nalewa się rosołem, cośmy go wprzód nastawili, stawia się na ogniu; jak się zagotuje, niech się wolno gotuje aż do czasu dawania; tłustość, która się znajduje na wierzchu tej zupy, powinna być zebraną; dodawszy soli do smaku daje się do wazy; grzanki robią się ze skurek z bułek okrągłe, ale powinny być wysuszone lub w kostkę odsmarzone na maśle. Postna daje się tym samym sposobem, '''[21]''' tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.
 
=== Zupa z kaszką krajaną na osób 10 ===
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne