Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Supa z mąki na osób 12 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny parę funtów. Obmywszy to wszystko, nalać czystą wodą, '''[24]''' stawia się na ogniu, niechaj się gotuje; odszumować należy czysto, włoszczyzny czystej dodaje się do zastawionego rosołu, niech się gotuje przez 4 godziny na wolnym ogniu. Później się bierze trochę marchwi, selerów, porów, wszystko się bardzo dobrze sieka; jak już wszystko zostanie dobrze posiekane, bierze się kawałek masła młodego do rądla, rozpuszcza się; wkłada się ta siekana włoszczyzna, stawia się na ogniu mieszając, żeby się nie przypaliła; jak będzie już miętka, daje się 3 łyżki stołowe mąki, zasmarza się na ogniu przez parę minut, a jeżeli by było za mało masła, to się dokłada; na pół godziny przed dawaniem tej zupy do stołu nalewa się rosołem, ta sama włoszczyzna kładzie się, rozmieszuje i stawia się na ogniu mieszając; jak się zagotuje, stawia się, żeby na wolnym ogniu się gotowało aż do czasu dawania do stołu; na samym wydaniu zupy zbiera się tłustość, która się tam znajduje, dodawszy soli do smaku; daje się na stół do tej zupy grzanki z bułek odsmarzane na maśle, daje się także z wermiszelem. Postna daje się tym sposobem, tylko wchodzi rosół z ryb.
 
=== Zupa po włosku z ryżem na osób 12 ===
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne