Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Rosół polski na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego z kościami f. 5, kur starych 3, kaczkę 1, kurcząt dwa, cielęciny f. 4 z kostkami, obmywszy to wszystko, kładzie się do rądla, nalewa się zimną wodą i stawia na ogniu, odszumować należy czysto. Jak się pogotuje z pół godziny, odlewa się i przecedza przez czyste płutno i wszystko mięso się obmywa; rozbierają się kury na drobne kawałki, podobnież kaczka i kurczęta, ale kurczęta, kaczka i cielęcina dopiero się kładzie na pół godziny przed dawaniem; to mięso wołowe i kury kładą się do garnka nalawszy go tym rosołem, cośmy go odcedzili od tego mięsa, dodawszy pietruszki, marchwi, selerów, pięknie ukrajanej, bukiet zielonej pietruszki i kopru; stawia się na ogniu, niechaj się gotuje<ref>W rękopisie: „dotuje”.</ref> przez 4 godziny na bardzo wolnym ogniu, posolić zaraz trochę potrzeba, żeby się gotował z solą, pieprzu wrzucić kilka ziarnek; na pół godziny przed dawaniem '''[22]''' rosołu na stół, kładzie się ta kaczka, kurczęta i cielęcina, i kury, ale to wszystko powinno być na drobne kawałki pokrajane; koper i zielona pietruszka z tego bukietu, co się gotował w rosole, powinien być posiekany i do rosołu tego dodany; dlatego się gotuje w garnku, że jest smaczniejszy aniżeli w rądlu. Kaszka jest najlepsza do tego rosołu i robi się tym sposobem: Bierze się kaszki drobnej wysianej dobrze z mąki pół kwarty, wymieszuje się z czterema żółtkami z jaj, jak zostanie każda suekakaszka sucha,<ref>Sueka (?) – słowo niezrozumiałeW rękopisie: „każda sucha”.</ref> bierze się tego samego rosołu, dodawszy masła młodego, zagotuje się ta kasza, żeby była dobrze sypka. Jak już będzie ugotowana, bierze się do większego naczynia, bierze się rosołu innego dużo, rozmieszawszy, ażeby tę tłustość wyprowadzić z niej, dopiero się odlewa na sito; jak<ref>W rękopisie: „jaka”.</ref> osiąknie, daje się do tego rosołu.
=== Zupa z kaszki pszennej na osób 10 ===

Menu nawigacyjne