Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa gramatka z piwa czyli ''soupp panade à la bière'' na osób 12 ===
Bierze się piwa 3 kwarty, wlawszy go do rądla stawia go się na ogniu, niech się zagotuje; bierze się chleba czyli bułek, kraje się w kostkę tyle, żeby wystarczyło na te 12 osób; jak się piwo zagotuje, wtedy rzuca się ten chleb pokrajany, niechaj się gotuje; jak już nadchodzi czas dawania do stołu, wrzuca się kawałek masła młodego, bierze się kołatewki, rozbija się dobrze ten chleb; jak będzie dobrze rozmieszany, wtedy daje się soli i cukru do smaku, i daje się do stołu. Można także dodać żółtek z jaj i zabielić tę gramatkę; niektóre osoby lubią z karólkiem,<ref>Karólek, karulek – kminek.</ref> więc bierze się karólku trochę do moździerza i przetłuka go się na połowę, dodaje do tej zupy; ta zupa najwięcej robi się dla dzieci, a w dni postne i dla dorosłych.
 
'''[31]'''
=== Zupa bulion z jajami ===
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne