Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Historia zupy ogórkowej

Dodane 820 bajtów, 22:39, 24 gru 2022
Utworzono nową stronę "{| class="wikitable" |- ! ! width=43% | Ogórki poddane fermentacji mlekowej w solance ! width=43% | Ogórki poddane marynowaniu w occie |- | || File:02014..."
{| class="wikitable"
|-
!
! width=43% | Ogórki poddane fermentacji mlekowej w solance
! width=43% | Ogórki poddane marynowaniu w occie
|-
| || [[File:02014 Salzgurken in der Einmachkeramik, Mrzygłod.JPG|150x100px|center|Ogórki kiszone]] || [[File:CucumberDillPickles.jpg|150x100px|center|Ogórki konserwowe]]
|-
| Po polsku || ogórki kiszone,<br>ogórki kwaszone || ogórki konserwowe
|-
| Po rosyjsku || ''солёные огурцы''<br>(„ogórki solone”) || ''маринованные огурцы''<br>(„ogórki marynowane”)
|-
| Po niemiecku || ''Salzgurken''<br>(„ogórki solone”) || ''Gewürzgurken'' („ogórki korzenne”),<br>''Essiggurken'' („ogórki octowe”)
|-
| Po angielsku || ''dill pickles''<br>(„pikle koperkowe”) || ''dill pickles''<br>(„pikle koperkowe”)
|}

Menu nawigacyjne