Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Kto nauczył Francuzów jeść widelcem?

Usunięte 2 bajty, 08:44, 22 kwi 2023
=== Obserwacje Coryata ===
{{ Cytat
| Zaobserwowałem we wszystkich odwiedzonych przez mnie włoskich miastach i miasteczkach zwyczaj, którego nie ma w żadnym innym z krajów, przez które podróżowałem, i o którym sądzę, że nie jest znany w żadnym kraju chrześcijańskim poza Włochami. Włosi, a także większość mieszkających we Włoszech cudzoziemców, zawsze przy posiłku posługują się niewielkim widelcem podczas krojenia mięsa. Krojąc mięso nożem, trzymanym w jednej ręce, przytrzymują je sobie w misie widelcem, który dzierżą w drugiej ręce. Gdyby ktokolwiek, siedząc przy stole w towarzystwie współbiesiadników, nieroztropnie dotknął palcami misy, z której wszyscy wykrawają sobie mięso, to byłoby to poczytane za grubiaństwo i złamanie zasad dobrych manier, który to błąd ukarano by przynajmniej srogim zmarszczeniem brwi, jeśli nie słowną reprymendą. Ten sposób pożywiania się jest, jak rozumiem, stosowany powszechnie w całych Włoszech, przy czym widelce ich są zrobione z żelaza lub stali, a niektóre ze srebra, ale tych używa tylko szlachta. Powodem dla tej Ta ich ciekawostki jest toosobliwość bierze się stąd, iż Włosi nie są w stanie ścierpieć, by ktoś tykał ich strawę palcami, widząc, że jak palce nie u każdego są równie czyste.
| oryg = I observed a custom in all those Italian cities and towns through the which I passed, that is not used in any other country that I saw in my travels, neither do I think that any other nation of Christendom doth use it, but only Italy. The Italian and also most strangers that are commorant in Italy, do always at their meals use a little fork when they cut their meat. For while with their knife, which they hold in one hand, they cut the meat out of the dish, they fasten their fork, which they hold in their other hand, upon the same dish, so that whatsoever he be that sitting in the company of any others at meal, should unadvisedly touch the dish of meat with his fingers from which all at the table do cut, he will give occasion of offence unto the company, as having transgressed the laws of good manners, in so much that for his error he shall be at the least brow-beaten, if not reprehended in words. This form of feeding I understand is generally used in all places of Italy, their forks being for the most part made of iron or steel, and some of silver, but those are used only by gentlemen. The reason of this their curiosity is, because the Italian cannot by any means endure to have his dish touched with fingers, seeing all men's fingers are not alike clean.
| źródło = {{Cyt

Menu nawigacyjne