Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Paszteciki naturalne ===
Bierze się półtora funta masła i półtora funta mąki, masło należy wypłukać czysto i zbić go w jedną część; mąka dobrze się przesiewa przez sito, dodaje się wody i soli, jeżeli masło niesłone, a zarabia się ciasto wolno, rozwałkowuje się trochę, wkłada się to masło, zawija się ciasto i wałkuje się raz, niechaj się przeleży; jeżeli czas gorący, kładzie się na lodzie; za kwadrans znowu się wałkuje i tak powinno to ciasto wałkować się 6 razy; jak się już 6 razy przewałkuje, wycina się, układa na blasze; farsz powinien być zrobiony z kurzych piersi; jeżeli są trufle, dają się drobno siekane do tego farszu; jajkiem rozbitem smarują się brzegi naokoło tych pasztecików, któreśmy powycinali na blasze, nakłada się farszu na środku tych pasztecików i przykrywają się drugiemi takiemi uciętemi jak spodnie; jak już wszystkie ponakrywamy, smaruje się jajkiem po wierzchu; na kwadrans przed dawaniem zupy do stołu wstawia się paszteciki do pieca nie bardzo gorącego, żeby się nie przypaliły; jak się upieką, dają się po zupie. Postne robią się tym sposobem, tylko zamiast farszu z kur daje się farsz z ryb na ciasto maślane, lecz waga powinna się zachować, tyle być masła, ile mąki.
 
=== Paszteciki w kieszonkach z papieru z ryby ===
Bierze się sandaczów lub szczupaka, wybierają się z niego kości, mięso odrzyna się od skóry, posolić i popieprzyć, kładzie się na rozpuszczone masło; jak się ta ryba dobrze przesmarzy, odstawia się z ognia, wyjmuje się na czystą serwetę, aby z tego masła obeschła; sos powinien być zrobiony z rosołu rybiego, jeżeli dzień postny, jeżeli zaś nie, to z rosołu mięsnego; tę rybę, którąśmy na serwetę wyjęli, powinno się pokrajać czyli podzielić na drobne części; bierze się sosu do rądla, stawia się na fajerce i miesza się ciągle; jak już sos zaczyna być gęsty, odstawia się go z ognia, daje się ta ryba, którąśmy niedawno pokrajali; do tego sosu także dają się pieczarki lub trufle pokrajane w takiej wielkości '''[37]''' jak i ta ryba; kabrelki<ref>Kabrelki, kabułki – słowa niezrozumiałe; z kontekstu wynika, że chodzi o papierowe formy do pieczenia.</ref> powinny być zrobione z papieru białego i wysmarowane być powinny w środku masłem, a tegoż czasu dodawszy soli do tej ryby wkłada się do tych kabułek, posypuje się po wierzchu bułką tartą dodawszy trochę syra, pomieszana skrapia się masłem; na kwadrans przed dawaniem tej zupy do stołu stawia się do pieca, kolor z wierzchu powinny mieć rumiany; dają się po zupie.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne