Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa szczawiowa mięsna na osób 10 ===
Zastawia się rosół f. 10 mięsa i starych kur dwie, ale mięso powinno być wprzód wypłukane, co się przestrzega; odszumowawszy daje się różnej włoszczyzny, powinien się dobrze rosół ugotować; później bierze się szczawiu czysto wypłukanego, sieka się lub szatkuje, wziąść tyle należy, ażeby było dość na te 10 osób; bierze się kawałek masła młodego do czystego rądla, a rozpuściwszy wkłada się szczaw przygotowany, niech się podsmarzy na ogniu mieszając; jak opadnie, odstawia się; przed pół godziną na wydaniu nalewa się rosołem i stawia się na ogniu, niech się wolno gotuje; na samem wydaniu zabiela się z pół kwarty śmietany kwaśnej i z żółtkami z świeżych jaj, posoliwszy do smaku daje się na stół. Daje się zupa z ryżem, kaszką, z grzankami, z jajami, także ta sama zupa zabiela się tylko samemi żółtkami, jak pospolicie Francuzi dają.  Zupa szczawiowa postna tym samym sposobem się robi, tylko zamiast rosołu z mięsa bierze się rosół z ryb, co na post jest bardzo wyborne. Dla młodych osób daje się najwięcej na śniadanie w czasie wiosny, co jest bardzo dobrą trucizną na robaki.
=== Zupa z kaszy perłowej zabielana na osób 10 ===

Menu nawigacyjne