Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa królowej na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 3, kur starych 5, cielęciny f. 4, obmywszy czysto stawia się na ogniu, nalewa się wodą, odszumować czysto, dodać włoszczyzny, niech się na wolnym ogniu gotuje przez godzin cztery. Jak kury będą miętkie, wybiera się piersi z nich, kładzie się do czystego moździerza i tłucze się z dodanym ryżem dodawszy kawałek masła; ryżu powinno być dwie łyżek kuchennych; jak się to wszystko dobrze ubije, przeciera się przez gęste sito lub pytel, który się powinien w każdej kuchni znajdować; jak zostanie wszystko przetarte, bierze się do czystego rądla, na pół godziny przed dawaniem tej zupy do stołu rozmieszuje się tym rosołem, w którym się gotowały te kury, stawia się na ogniu mieszając; pilność powinna być przychylna, ażeby się zupa nie zwarzyła; dodawszy soli do smaku, daje się ta zupa najwięcej z ryżem, ale można dawać i z grzankami tę zupę. Postna daje się tym samym sposobem, tylko w miejsce kurzych piersi powinno się brać mięso z linów, co jest najsmaczniejszy z ryb, a zamiast rosołu z mięsa, to się bierze rosół z ryb; można dawać z innych ryb,<ref>W rękopisie: „z zimnych ryb”.</ref> ale z linów jest najlepsza zupa, bo lin najwięcej [ma]<ref>Słowo opuszczone w rękopisie.</ref> w sobie smaku.
=== Zupa z sałaty na osób 10 ===

Menu nawigacyjne