Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z knedlami, farsz na knedle z kur, na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 12, kur starych dwie, cielęciny f. 3, z mięsa wołowego zaciąga się rumiano, dodawszy kury i cielęcinę nalać czystą wodą, odszumować należy czysto; dodawszy czystej włoszczyzny, niech się gotuje na wolnym ogniu przez godzin 4. Bierze się różnej włoszczyzny, jako to: marchwi, selerów, pietruszki, porów, kapusty włoskiej, sałaty parę główek, szczawiu itd. Szatkuje się bardzo cienko, jak się poszatkuje ta wszystka włoszczyzna, bierze się do rądla kawałek masła młodego, rozpuszcza się, wtedy wkłada się ta włoszczyzna i stawia się na ogniu mieszając, aby się nie przypaliła; jak będzie ta włoszczyzna miętka, odstawia się na bok na pół godziny przed wydaniem tej zupy, odcedza się ten rosół przez czyste płótno, nalewa się do tej włoszczyzny, którąśmy zasmarzyli masłem, stawia się na ogniu, niechaj się gotuje aż do czasu dawania tej zupy do stołu; dodawszy soli do smaku, tłustość należy zebrać z wierzchu; ta zupa daje się z knedlami z farszu, a ten farsz ma się robić z kurzych piersi; daje się także z grzankami okrągłemi.  Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb. Farsz z ryb na knedle.
=== Supa z mąki na osób 12 ===

Menu nawigacyjne