Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Paszteciki z syra smażone ===
Bierze się syra f. 2, kładzie się do moździerza dodawszy soli i jaj do tego kilka, tłucze się dobrze, ale ten ser powinien być zrobiony ze słodkiego mleka, ażeby był słodki; jak zostanie dobrze utłuczony, przeciera się przez sito, później dodaje się rozpuszczonego masła i 3 łyżek stołowych mąki, wymieszuje się to wszystko razem z dodaniem soli do smaku; robią się pączki okrągłe z tego sera wielkości włoskiego małego orzecha; podłożywszy arkusz papieru na sito lub przetak układa się, na samem wydaniu tej zupy smarzą się na klarownym maśle, jeżeli zaś nie w postne dni, to można fryturze czystym, ale się najwięcej daje takie paszteciki w dnie postne; odsmarzywszy ich układają się na serwecie, która powinna być ułożona na pułmisku.
 
=== Paszteciki: mużczki cielęce z astraganem<ref>Astragan, astragon – estragon.</ref> ===
Bierze się muszczków cielęcych 6, obczyszcza się; jak się obczyszczą, wrzuca się na gorącą wodę, niech się przez trzy minut gotuje; woda ta powinna być osolona, jak się mużczki wrzucają; później się odlewa z tej wody, co się w niej gotowały, nalewa się zimną wodą, później się wybierają na czystą serwetę; jak z wody osiąkną, kładą się do czystego rądla, daje się różnej włoszczyzny i słoniny młodej, korzenia i liścia bobkowego, posoliwszy nalewa się mocnym '''[39]''' rosołem tłustym, niechaj się gotuje; bierze się rosołu dobrego, dodaje się kawałek bulionu, parę białek z jaj, później go się przecedza do czystego rądla, dodaje się listków z astragonu świerzego; jak jest czas dawać do stołu, wybiera się mużczki, kraje się na części i układa się porządnie na półmisku, zalewa się tym rosołem z astraganem, ale ten rosół powinien być bardzo mocny.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne