Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Paszteciki: mużczki cielęce z astraganem<ref>Astragan, astragon – estragon.</ref> ===
Bierze się muszczków cielęcych 6, obczyszcza się; jak się obczyszczą, wrzuca się na gorącą wodę, niech się przez trzy minut gotuje; woda ta powinna być osolona, jak się mużczki wrzucają; później się odlewa z tej wody, co się w niej gotowały, nalewa się zimną wodą, później się wybierają na czystą serwetę; jak z wody osiąkną, kładą się do czystego rądla, daje się różnej włoszczyzny i słoniny młodej, korzenia i liścia bobkowego, posoliwszy nalewa się mocnym '''[39]''' rosołem tłustym, niechaj się gotuje; bierze się rosołu dobrego, dodaje się kawałek bulionu,<ref>Kawałek bulionu – chodzi o suchy bulion, odpowiednik kostki rosołowej.</ref> parę białek z jaj, później go się przecedza do czystego rądla, dodaje się listków z astragonu świerzego; jak jest czas dawać do stołu, wybiera się mużczki, kraje się na części i układa się porządnie na półmisku, zalewa się tym rosołem z astraganem, ale ten rosół powinien być bardzo mocny.
 
20210924_120313.jpg
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne