Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z szoczewicy mięsna na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur starych 3, cielęciny parę funtów, obmywa się czysto, zastawia się, nalawszy, odszumować, dodaje się włoszczyzny, kur i cielęciny więcej się dodaje dlatego, że szoczewica ma tę własność, że osłabia rosół. Rosół ten powinien być dobrze ugotowany. Bierze się kwartę soczewicy czysto przebranej, wypłukać, nalewa się miętką wodą, dodawszy kawałek masła młodego, trochę soli i bukiet zielony pietruszki. Dlatego się nalewa miętką wodę, że w twardej nie chce się ugotować; jak zostanie miętką, przeciera się przez gęste sito lub pytel; jak się skończy, bierze się do czystego rądla (na pół godziny przed dawaniem), rosołem ugotowanym rozmieszuje się, stawia się na ogniu; jak się zagotuje, to niech się gotuje na wolnym ogniu do czasu, aż się będzie dawać na stół; na wydaniu tłustość się zbiera dodawszy soli do smaku; daje się z ryżem, z grzankami lub z makaronem dobrym włoskim. Zupa postna z szoczewicy tym samym orbi robi się sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa wchodzi rosół z ryb.
=== Zupa z kaszki drobnej zabielana na osób 10 ===

Menu nawigacyjne