Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 396 bajtów, 22:51, 19 lis 2023
=== Odznaczeni ===
{| class="wikitable"
|-
! Wizerunek !! Imię i nazwisko<br>(ur. -- zm.) !! Kraj zamieszkania[[#uwaga|*]] !! Opis
|-
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan''' &nbsp;{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] Kambodża || Hotelarz, minister turystyki Kambodży,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| imię = Nasir
}}</ref>
|-
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|]] || style=text-align:left | '''Jean-Dominique Arnaboldi''' &nbsp;{{czyt|Jean-Dominique Arnaboldi}}<br>(1919--1974)<ref>{{Cyt
| tytuł = Généafrance
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi&nbsp;: Base de données des décès de l'insee
}}</ref>
|-
| [[File:Stefan Bratkowski.jpg|100px|]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Bratkowski Stefan Bratkowski]'''<br>(1934–2021) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Dziennikarz.<br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna''' &nbsp;{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920--2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel''' &nbsp;{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
}}</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] W.&nbsp;Brytania || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| tytuł = Wschodni Rocznik Humanistyczny
| nazwisko r = Kaczorowski
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie. Wcześniej (przed i po wojnie) pracował jako kucharz rodziny Iwaszkiewiczów.<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Édouard Longue''' &nbsp;{{czyt|Édouard Longue}}<br>(1908--1989)<ref> {{Cyt
| tytuł = Acte Décès
| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l'année 1989
}}, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero''' &nbsp;{{czyt|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| rozdział = Gianni Mantero
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou''' &nbsp;{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921--2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'', w latach 1983--87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich (''Toques Blanches Lyonnaises''),<ref>{{Cyt
| inni = red. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
}}</ref>
|-
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail''' &nbsp;{{czyt|Claude Terrail}}<br>(1918--2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d'Argent''<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Grzegorz Stanisław Tomaszewski'''<br>(1927--1999)<ref>{{Cyt
| tytuł = Kendtes Gravsted
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges 'Georg' Tomaszewski
}}</ref>
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski''' &nbsp;{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse''<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski&nbsp;: restaurant Lapérouse à Paris (France)
}}</ref>
|-
| [[File:Przekrój.png|100px|]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''Przekrój''''' || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Przypkowski i zaprzyjaźnieni z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''.
|-
| [[File:Pudliszki.png|100px|]] || style=text-align:left | Przedsiębiorstwo '''Pudliszki''' || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || O pionierskiej roli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach wspomniałem już kiedyś pisząc o [[Keczup czy musztarda?#Keczup – „coś w rodzaju kabulu”|historii keczupu]].
|-
|}

Menu nawigacyjne