Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Ale na tym nie koniec, gdyż w tym samym 1891 roku pojawiły się dwie nowe publikacje, które rzuciły więcej światła na owe dwie karteczki. Po pierwsze, Benis wydał drugi tom swoich ''Inwentarzy'', w którym pojawiła się wzmianka o jednym egzemplarzu książki kucharskiej będącym w posiadaniu zmarłej w 1549 r. Heleny Gałczyny, wdowy po innym krakowskim drukarzu, Macieju Szarffenbergu. Z tym że tytuł owej książki zanotowano w formie: ''Kucharstvo''. Natomiast w księgozbiorze pozostawionym przez niejakiego zmarłego w tymże roku Szymona Tyrlikowskiego odnotowano cztery egzemplarze dzieła pt. ''Kucharsthvo''.
Po drugie, w Pradze, staraniem Čeňka Zíbrta, historyka z Uniwersytetu Karola, ukazał się reprint najstarszej drukowanej czeskiej książki kucharskiej, czyli wspomnianego już ''Kuchařství''.<ref> {{Cyt
| inni = red. Čeněk Zíbrt
| tytuł = Kuchařstwij: O Rozličných krmijch, kterak se užitečnie s chutij strogiti magij
| strony = 166--167
}}</ref>
 
No i dobrze, tylko co to odkrycie, jeśli jedyne, co mamy z najstarszej drukowanej po polsku książki kucharskiej to tylko parę przepisów i do tego wszystkie na ocet? Ocet, owszem, był dawniej niezmiernie ważnym środkiem konserwującym, wyrabianym na różne sposoby, z wina albo z piwa i z różnymi dodatkami smakowymi. Oto przykładowo jedna z zachowanych na owych kartkach receptur:
 
{{ Cytat
| Weźmij naczynie, jakie chcesz mieć ku [octu], wlej do niego wina starego, coby mog[ło być] pół tego naczynia, postaw je na słońce, [niech] się grzeje, ale lepiej u ognia z daleka [przy]lewaj, zawżdy ktemu będziesz miał o[cet do]bry w[i]nny.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = [Kuchmistrzostwo]
| url = http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/docmetadata?id=65559
| wydawca = [Hieronim Wietor]
| miejsce = [Kraków]
| rok = [ok. 1540]
}}, f1r, Biblioteka Publiczna m.st. Warszawy -- Biblioteka Główna Województwa Mazowieckiego, sygn. XVI.O.140
| oryg = Vezmi vína starého v hrnec, nebo v kotlík, nebo ve džbán, a nechť dobře sevře, a zšumuj tu nečistotu dolů, a sejma s ohně, zacpaj nádobu dobře, a potom snes do sklepu studeného, zakopaj v zemi, a nech tam tři dni státi. A potom vykopaje, přistav k ohni, ať se zhřeje dobře, zase odstavě, ať vystydne, i budeť dobrý ocet z něho, to máš jistě tak.
| źródło-oryg = {{Cyt
| inni = red. Čeněk Zíbrt
| tytuł = Kuchařstwij: O Rozličných krmijch, kterak se užitečnie s chutij strogiti magij
| url = https://ndk.cz/view/uuid:c98b0870-7c8c-11dc-9c76-000d606f5dc6?page=uuid:c64b1dd9-1496-4ec4-8e98-d5a0279aba42
| wydawca = F. Šimáček
| miejsce = Praha
| rok = 1891
| strony = [LXXVa]
}}
}}
== Kolejne sensacyjne odkrycie ==

Menu nawigacyjne