| wydawca = Akademia Umiejętności
| miejsce = Kraków
| tom = I. ''Inwentarze księgarń krakowskich Macieja Scharffenberga i Floryana Unglera (1547, 1551)'' | url = https://www.sbc.org.pl/dlibra/publication/11283/edition/10577/
| rok = 1890
}}</ref> Wolski połączył kropki i doszedł do wniosku, iż te dwie postrzępione kartki z przepisami na ocet mogły pochodzić ze skąd inąd zaginionej książki kucharskiej o takim właśnie, nie znanym wcześniej historykom tytule.
Ale na tym nie koniec, gdyż w tym samym 1891 roku pojawiły się dwie nowe publikacje, które rzuciły więcej światła na owe dwie karteczki. Po pierwsze, Benis wydał drugi tom swoich ''Inwentarzy'', w którym pojawiła się wzmianka o jednym egzemplarzu książki kucharskiej będącym w posiadaniu zmarłej w 1549 r. Heleny Gałczyny, wdowy po innym krakowskim drukarzu, Macieju Szarffenbergu (zm. 1547). Cztery egzemplarze tego samego dzieła odnotowano też w księgozbiorze pozostawionym przez zmarłego w tymże roku niejakiego Szymona Tyrlikowskiego. Tylko że tytuł owej książki w obu inwentarzach zanotowano w formie: ''Kucharstvo'' bądź ''Kucharsthvo''.<ref>{{Cyt | nazwisko = Benis | imię = Artur | tytuł = Materyały do historyi drukarstwa i księgarstwa w Polsce | wydawca = Akademia Umiejętności | miejsce = Kraków | tom = II. ''Inwentarze bibliotek prywatnych (1546--1553)'' | url = https://www.sbc.org.pl/dlibra/publication/11452/edition/10578 | rok = 1891 }}</ref>
[[File:Kucharzstwij.jpg|thumb|left|Tytuł ''Kuchařství'' -- najstarszej drukowanej książki kucharskiej w języku czeskim, wydanej w 1535 r.]]