== Potrawa pierwsza: Czy Pożerski pożerskie pożerał kotlety? ==
{{ Cytat
| Na kotlety używa się tylko mięso [pulard] z piersi, dlatego najoszczędniej jest kupować w jatkach koszernych same piersi. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem, kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować, zdjąć z niego skórkę, posolić i zbić cienko pałką. {{...}} Posmarować każdy [kotlet] w środku farszem ze zmielonej cielęciny ze szpikiem wymieszanej z żółtkiem, złożyć kotlet we dwoje, zawinąć brzegi, posmarować rozbitym jajkiem, obsypać mąką wymieszaną na wpół z przesianą mąką i smażyć na sklarowanym maśle. Gdy się ładnie obrumienią, wstawić je jeszcze do pieca na pięć minut, aby w środku doszły, a wydając skropić cytryną i podlać mocnym bulionem. Podać do nich kalafiory, zielony groszek lub purée z pieczarek albo kasztanów.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Ochorowicz-Monatowa
| imię = Maria
| tytuł = Uniwersalna książka kucharska
| url = https://polona.pl/item-view/f4459abd-6847-4275-b9bd-96ee9e8da151?page=470
| wydawca = Lwów: Księgarna H. Altenberga, Warszawa-Łódź: Ludwik Fiszer
| rok = 1910
| strony = 417--418
}} }}
* [https://www.facebook.com/jezykojczysty/posts/176985644582073 Ojczysty - dodaj do ulubionych]
* [https://www.ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/edward-aleksander-pozerski?print IPSB]
* [https://polona.pl/item-view/f4459abd-6847-4275-b9bd-96ee9e8da151?page=470 Przepis Ochorowicz-Monatowej]
== Założyciel orderu: Ostatni Sarmata w Polsce Ludowej ==