Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 78 bajtów, 29 maja
brak opisu edycji
</gallery>
== Potrawa trzecia: Z czego się robi homara po polsku? ==
{{ Cytat |
* 50 dag wędzonego dorsza
* 2 marchewki (10 dag)
* Połowa cytryny i natka pietruszki
* 10 dag majonezu
Obrać dorsza tak, aby nie została ani jedna ość, i podzielić na cząstki. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, dodając majonez. Przystroić natką pietruszki, a jeśli koniecznie chce się zaimponować potrawą, to można jeszcze domieszać oryginalnego homara lub kraby z puszki. I tak nikt się nie pozna, bo dorsz będzie różowy -- jak homar -- i równie smaczny, a przy tym nie tuczący. Ta świetna przystawka do obiadu -- tania,
elegancka i smaczna -- jest specjalnością domu prof. Tadeusza Gronowskiego, nie tylko słynnego plastyka, ale i Kawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Gumowska
| imię = Irena
| tytuł = Obiad w pół godziny
| wydawca = Watra
| miejsce = Warszawa
| rok = 1980
| strony = 135
}} }}
 
* [https://www.krolestwogarow.pl/2020/03/homar-po-polsku.html Homar po polsku]
 
<gallery mode=packed heights=200px>
File:Tadeusz Gronowski w kuchni.jpg|Tadeusz Gronowski w kuchni (1956)
File:Gronowscy.JPG|Maria i Tadeusz Gronowscy
</gallery>
 
== Kapituła ==
=== Gomułka i Cyrankiewicz ===
* [https://ciekawostkihistoryczne.pl/2016/06/21/luksus-w-prl-u-jak-naprawde-zyla-wtedy-wladza/ Adam Miklasz, Luksus w PRL-u: Jak naprawdę żyła wtedy władza?]
|}
== Potrawa trzeciaczwarta: Z czego się robi homara po polsku? Karp ''à la'' Cuper =={{ Cytat | * 50 dag wędzonego dorsza* 2 marchewki (10 dag)* Połowa cytryny i natka pietruszki* 10 dag majonezuObrać dorsza tak, aby nie została ani jedna ość, i podzielić na cząstki. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, dodając majonez. Przystroić natką pietruszki, a jeśli koniecznie chce się zaimponować potrawą, to można jeszcze domieszać oryginalnego homara lub kraby z puszki. I tak nikt się nie pozna, bo dorsz będzie różowy -- jak homar -- i równie smaczny, a przy tym nie tuczący. Ta świetna przystawka do obiadu -- tania,elegancka i smaczna -- jest specjalnością domu prof. Tadeusza Gronowskiego, nie tylko słynnego plastyka, ale i Kawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).| źródło = {{Cyt | nazwisko = Gumowska | imię = Irena | tytuł = Obiad Karp w pół godziny | wydawca = Watra | miejsce = Warszawa | rok = 1980 | strony = 135 }} }} * [https://www.krolestwogarow.pl/2020/03/homar-po-polsku.html Homar po polsku] <gallery mode=packed heights=200px>File:Tadeusz Gronowski w kuchni.jpg|Tadeusz Gronowski w kuchni (1956)File:Gronowscy.JPG|Maria i Tadeusz Gronowscy</gallery>śmietanie
== Odznaczeni ==
‎<span id="uwaga">*)‎</span> {{small|Kraj zamieszkania (bądź siedziby) -- w chwili odznaczenia orderem Pomiana}}
== Potrawa czwartapiąta: Przypkowska zupa króla Stanisława ==
* Kobiety w kuchni u Przypkowskich
* Anegdota Dumasa o Leszczyńskim i zupie cebulowej

Menu nawigacyjne