„Precel”, „bajgiel”, „obwarzanek” – wszystko to są określenia używane nie tylko przez turystów, ale nawet przez samych krakowian, na ów charakterystyczny dla Krakowa wypiek o „kształcie owalnym, z otworem w środku”, którego „fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali”.<ref>Opis produktu za: [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52010XC0216(01) Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (2010/C 38/08), nr WE: PL-PGI-005-0674,] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej</ref> Należy od wielkiej, starożytnej i niezwykle różnorodnej rodziny gatunków pieczywa o dziurawych kształtach pierścieni, wianków, ósemek, węzłów itp. Zróbmy więc sobie małą wycieczkę po Świecie Dziurawych Wypieków.
* Składniki
** mąka pszenna
*** zawartość glutenu: wysoka w wypiekach miękkich, niska -- w twardych
*** produkt postny, ale luksusowy
*** ustawy antyzbytkowe0
* Formowanie
** pierścienie
** wieńce
** węzły
* Obwarzanie
** w wodzie z miodem
** w ługu
* Posypki i wypiek
* Rzym, IV w.n.e.
* Jerozolima,
{{Please leave this line alone (sandbox heading)}}
{| class="wikitable sortable"
|Nazwa
|Pochodzenie
|Spulchniacz
|Kształt
|Obwarzane / moczone
|Posypka
|-
|Ka'ak [https://books.google.de/books?id=YHvfetM9gcUC&pg=PA229]
|Bliski Wschód
|sfermentowana ciecierzyca
|owalny pierścień
|nie
|sezam, anyżek, kmin, kolendra
|-
|Precel
|górne Niemcy, XII
|drożdże
|węzeł
|moczone w ługu
|sól, sezam, mak, słonecznik, kminek
|-
|Ciambello
|pn Włochy, XVI
|drożdże
|pierścień
|we wrzątku
|anyżek
|-
|Braciatello, brazzatello
|pn Włochy, XVI
|drożdże
|pierścień
|we wrzątku
|
|-
|Simit
|Turcja, XVI
|drożdże
|wieniec
|moczone w wodzie z melasą
|sezam
|-
|Krakeling [https://www.thespruceeats.com/krakelingen-recipe-sweet-dutch-pretzels-1128530]
|Holandia
|drożdże
|węzeł
|nie
|cukier, cynamon
|-
|Obwarzanek
|Kraków, XVI
|drożdże
|wieniec
|we wrzątku z miodem
|sól, sezam, mak, czarnuszka
|-
|Bajgiel
|Kraków, XVII
|drożdże
|pierścień
|we wrzątku z miodem
|
|-
|Baranka
|Rosja, XVII
|drożdże
|pierścień
|we wrzątku
|sezam, mak
|-
|Bublik
|Rosja, XVIII
|drożdże
|pierścień
|we wrzątku
|sezam, mak
|}
== Dziurawe wypieki ==