Lista światowego dziedzictwa kulinarnego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 1: Linia 1:
 
{| class="wikitable sortable"
 
{| class="wikitable sortable"
 
|-
 
|-
! Wyrób lub zwyczaj!! Zasięg geogr. !! Opis !! Ilustracja !! Linki
+
! Tradycja !! Kraje zgłaszające !! Rok zgłoszenia !! Filmik
 
|-
 
|-
| '''Ajrag''' (kumys) || Mongolia || Lekko alkoholowy napój ze sfermentowanego mleka kobylego || || [https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-technique-of-making-airag-in-khokhuur-and-its-associated-customs-01172]
+
| rowspan=2 | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-spring-festive-rites-of-the-kazakh-horse-breeders-01402 Kumys]''' (po kazachsku) lub '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-technique-of-making-airag-in-khokhuur-and-its-associated-customs-01172 ajrag]''' (po mongolsku) -- napój alkoholowy z kobylego mleka
 +
| Kazachstan || 2018 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Kx_-XBQELIs|szer=200|poz=left|opis=''Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders''}}
 
|-
 
|-
| '''Pizza''' || Neapol (Włochy) || Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. || || [https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-neapolitan-pizzaiuolo-00722]
+
| Mongolia || 2019 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=YlXHKyx7yzg|szer=200|poz=left|opis=''Traditional technique of making Airag in Khokhuur''}}
 
|-
 
|-
| '''Dolma''' (faszerowane warzywa) || Azerbejdżan || Feaszerowane warzywa i gołąbki z liści winorośli || || [https://ich.unesco.org/en/RL/dolma-making-and-sharing-tradition-a-marker-of-cultural-identity-01188]
+
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-neapolitan-pizzaiuolo-00722 Pizza]''' neapolitańska || Włochy || 2017 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=F4LpLfF5U34|szer=200|poz=left|opis=''Art of Neapolitan pizzaiuolo''}}
|-
 
| '''Nsima''' (kasza kukurydziana) || Malawi || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/nsima-culinary-tradition-of-malawi-01292]
 
|-
 
| '''Piwo''' || Belgia ||  || || [https://ich.unesco.org/en/RL/beer-culture-in-belgium-01062]
 
|-
 
| '''Lawasz''' (rodzaj podpłomyka) || Azja Zachodnia i Środkowa, od Turcji po Kirgistan || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/flatbread-making-and-sharing-culture-lavash-katyrma-jupka-yufka-01181][https://ich.unesco.org/en/RL/lavash-the-preparation-meaning-and-appearance-of-traditional-bread-as-an-expression-of-culture-in-armenia-00985]
 
|-
 
| '''Nouruz''' (perski nowy rok) || Iran i kraje sąsiednie, od Turcji po Indie || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/nawrouz-novruz-nowrouz-nowrouz-nawrouz-nauryz-nooruz-nowruz-navruz-nevruz-nowruz-navruz-01161]
 
|-
 
| '''Pilaw''' (ryż z mięsem i warzywami) || Tadżykistan i Uzbekistan || Ryż z mięsem i warzywami || || [https://ich.unesco.org/en/RL/oshi-palav-a-traditional-meal-and-its-social-and-cultural-contexts-in-tajikistan-01191][https://ich.unesco.org/en/RL/palov-culture-and-tradition-01166]
 
|-
 
| '''Kawa po arabsku''' || Półwysep Arabski || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074]
 
|-
 
| '''Kawa po turecku''' || Turcja || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645]
 
|-
 
| '''Ożanka górska''' (zioło) || Góra Ozren (Bośnia) || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/picking-of-iva-grass-on-ozren-mountain-01289]
 
|-
 
| '''Róża damasceńska''' || Al-Mrah (Syria) || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/practices-and-craftsmanship-associated-with-the-damascene-rose-in-al-mrah-01369]
 
|-
 
| '''Omagongo''' (wino z owoców maruli) || Namibia || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/oshituthi-shomagongo-marula-fruit-festival-01089]
 
|-
 
| '''Kimczi''' (kiszonki) || Półwysep Koreański || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/tradition-of-kimchi-making-in-the-democratic-people-s-republic-of-korea-01063] [https://ich.unesco.org/en/RL/kimjang-making-and-sharing-kimchi-in-the-republic-of-korea-00881]
 
|-
 
| '''Olej arganowy''' || Maroko || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/argan-practices-and-know-how-concerning-the-argan-tree-00955]
 
|-
 
| '''Mastyks''' (żywica aromatyczna) || Wyspa Chios (Grecja) || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/know-how-of-cultivating-mastic-on-the-island-of-chios-00993]
 
|-
 
| '''Slava''' (święto patrona rodziny) || Serbia || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/slava-celebration-of-family-saint-patrons-day-01010]
 
|-
 
| '''Nan Pa’ch''' (święto zbiorów kukurydzy) || Gwatemala || || || [https://ich.unesco.org/en/USL/nan-pach-ceremony-00863]
 
|-
 
| '''Kwewri''' (wino w amforach) || Gruzja || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/ancient-georgian-traditional-qvevri-wine-making-method-00870]
 
|-
 
| '''Dieta śródziemnomorska''' || Basen Morza Śródziemnego, od Cypru po Maroko, a nawet Portugalię, która nad tym morzem nie leży || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/mediterranean-diet-00884]
 
|-
 
| '''Konny połów krewetek''' || Oostduinkerke (Belgia) || || || [https://ich.unesco.org/en/RL/shrimp-fishing-on-horseback-in-oostduinkerke-00673]
 
|}
 
 
 
{| class="wikitable sortable"
 
|-
 
! Tytuł wpisu !! Kraje !! Typ !! Główny element !! Link
 
|-
 
| Shrimp fishing on horseback in || [[File:Flag of Belgium.svg|x20px|border|Belgia]] || Metoda produkcji || Połów krewetek w sieci ciągnięte przez konie ||
 
|-
 
| Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese, notably for the celebration of New Year || [[File:Flag of Japan.svg|x20px|border|Japonia]] || Sposób odżywiania, uroczysty posiłek || Kuchnia japońska, japoński Nowy Rok || [https://ich.unesco.org/en/RL/washoku-traditional-dietary-cultures-of-the-japanese-notably-for-the-celebration-of-new-year-00869]
 
|-
 
| Mesir Macunu festival || [[File:Flag of Turkey.svg|x20px|border|Turcja]] || Potrawa, festiwal  || Mesir macunu (słodka pasta krówkowo-ziołowa) || [https://ich.unesco.org/en/RL/mesir-macunu-festival-00642]
 
|-
 
| Ceremonial Keşkek tradition || [[File:Flag of Turkey.svg|x20px|border|Turcja]] || Potrawa, uroczysty posiłek || Keşkek (kasza pszeniczna lub jęczmienna z mięsnym gulaszem) || [https://ich.unesco.org/en/RL/ceremonial-keskek-tradition-00388]
 
|-
 
| Gastronomic meal of the French || [[File:Flag of France.svg|x20px|border|Francja]] || Uroczysty posiłek || Tradycja biesiadna || [https://ich.unesco.org/en/RL/gastronomic-meal-of-the-french-00437]
 
|-
 
| Gingerbread craft from Northern Croatia || [[File:Flag of Croatia.svg|x20px|border|Chorwacja]] || Potrawa || Pierniki || [https://ich.unesco.org/en/RL/gingerbread-craft-from-northern-croatia-00356]
 
|-
 
| Krakelingen and Tonnekensbrand, end-of-winter bread and fire feast at Geraardsbergen || [[File:Flag of Belgium.svg|x20px|border|Belgia]] || Potrawa, festiwal || Krakelingen (precelki) || [https://ich.unesco.org/en/RL/krakelingen-and-tonnekensbrand-end-of-winter-bread-and-fire-feast-at-geraardsbergen-00401]
 
|-
 
| Traditional Mexican cuisine - ancestral, ongoing community culture, the Michoacán paradigm || [[File:Flag of Mexico.svg|x20px|border|Meksyk]] || Sposób odżywiania, metody produkcji || Kuchnia meksykańska || [https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-mexican-cuisine-ancestral-ongoing-community-culture-the-michoacan-paradigm-00400]
 
|-
 
| Dragon Boat festival || [[File:Flag of China.svg|x20px|border|Chiny]] || Festiwal || Święto Smoczych Łodzi || [https://ich.unesco.org/en/RL/dragon-boat-festival-00225]
 
|-
 
| Oku-noto no Aenokoto || [[File:Flag of Japan.svg|x20px|border|Japonia]] || Produkt rolno-spożywczy, uroczysty posiłek || Ciasteczka ryżowe || [https://ich.unesco.org/en/RL/oku-noto-no-aenokoto-00271]
 
|-
 
| Craft of the miller operating windmills and watermills|| [[File:Flag of Netherlands.svg|x20px|border|Holandia]] || Metoda produkcji || Młynarstwo wiatrowe i wodne || [https://ich.unesco.org/en/RL/craft-of-the-miller-operating-windmills-and-watermills-01265]
 
|-
 
| Winegrowers’ Festival in Vevey || [[File:Flag of Switzerland.svg|x20px|border|Szwajcaria]] || Festiwal || Święto winobrania w Vevey || [https://ich.unesco.org/en/RL/winegrowers-festival-in-vevey-01201]
 
|-
 
| Transhumance ... in the Mediterranean and in the Alps || [[File:Flag of Austria.svg|x20px|border|Austria]] [[File:Flag of Greece.svg|x20px|border|Grecja]] [[File:Flag of Italy.svg|x20px|border|Włochy]] || Metoda produkcji || Pasterstwo transhumacyjne || [https://ich.unesco.org/en/RL/transhumance-the-seasonal-droving-of-livestock-along-migratory-routes-in-the-mediterranean-and-in-the-alps-01470]
 
|-
 
| Date palm, knowledge, skills, traditions and practices || [[File:Flag of Bahrain.svg|x20px|border|Bahrajn]] [[File:Flag of Egypt.svg|x20px|border|Egipt]] [[File:Flag of Iraq.svg|x20px|border|Irak]] [[File:Flag of Jordan.svg|x20px|border|Jordania]] [[File:Flag of Kuwait.svg|x20px|border|Kuwejt]] [[File:Flag of Mauritania.svg|x20px|border|Mauretania]] [[File:Flag of Morocco.svg|x20px|border|Maroko]] [[File:Flag of Oman.svg|x20px|border|Oman]] [[File:Flag of Palestine.svg|x20px|border|Palestyna]] [[File:Flag of Saudi Arabia.svg|x20px|border|Arabia Saudyjska]] [[File:Flag of Sudan.svg|x20px|border|Sudan]] [[File:Flag of Tunisia.svg|x20px|border|Tunezja]] [[File:Flag of United Arab Emirates.svg|x20px|border|ZEA]]  [[File:Flag of Yemen.svg|x20px|border|Jemen]] || Metoda produkcji || Uprawa palmy daktylowej || [https://ich.unesco.org/en/RL/date-palm-knowledge-skills-traditions-and-practices-01509]
 
|-
 
| Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders || [[File:Flag of Kazakhstan.svg|x20px|border|Kazachstan]] || Festiwal, napój || Święto wiosny hodowców koni, produkcja kumysu || [https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-spring-festive-rites-of-the-kazakh-horse-breeders-01402]
 
 
|}
 
|}

Wersja z 18:18, 1 gru 2022

Tradycja Kraje zgłaszające Rok zgłoszenia Filmik
Kumys (po kazachsku) lub ajrag (po mongolsku) -- napój alkoholowy z kobylego mleka Kazachstan 2018
Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders
Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders


Mongolia 2019
Traditional technique of making Airag in Khokhuur
Traditional technique of making Airag in Khokhuur


Pizza neapolitańska Włochy 2017
Art of Neapolitan pizzaiuolo
Art of Neapolitan pizzaiuolo