Lista światowego dziedzictwa kulinarnego: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Linia 25: | Linia 25: | ||
|- | |- | ||
| Uzbekistan || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=t6H_3uvMNlE|szer=200|poz=left|opis=''Palov culture and tradition''}} | | Uzbekistan || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=t6H_3uvMNlE|szer=200|poz=left|opis=''Palov culture and tradition''}} | ||
+ | |- | ||
+ | | rowspan=2 | '''[[Kawa czy herbata?#Kawa|Kawa]]''' [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645 po turecku] i [https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074 po arabsku] || Turcja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E|szer=200|poz=left|opis=''Turkish coffee culture and tradition''}} | ||
+ | |- | ||
+ | | Arabia Saudyjska, Katar, Oman, Zjednoczone Emiraty Arabskie || 2015 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=cf4u5UavkKQ|szer=200|poz=left|opis=''Arabic coffee, a symbol of generosity''}} | ||
|} | |} |
Wersja z 20:12, 1 gru 2022
Tradycja | Kraje zgłaszające | Rok zgłoszenia | Filmik |
---|---|---|---|
Kumys (po kazachsku) lub ajrag (po mongolsku) -- napój alkoholowy z kobylego mleka wyrabiany przez pasterzy koni ze stepów środkowej Azji | Kazachstan | 2018 | |
Mongolia | 2019 | ||
Pizza neapolitańska | Włochy | 2017 | |
Dolma -- azerskie gołąbki z liści winogron i faszerowane warzywa | Azerbejdżan | 2017 | |
Nsima -- wschodnioafrykańska papka z mąki kukurydzianej | Malawi | 2017 | |
Piwo belgijskie | Belgia | 2016 | |
Lawasz, zwany też katyrmą lub jufką -- płaski niewyrośnięty chleb pieczony w zachodniej i środkowej Azji | Armenia | 2014 | |
Azerbejdżan, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Turcja | 2016 | ||
Nouruz -- perski nowy rok, obchodzony w równownoc wiosenną przez ludy perskojęzyczne oraz wyznawców zoroastryzmu, m.in. poprzez spożycie uroczystego posiłku | Afganistan, Azerbejdżan, Indie, Iran, Irak, Kazachstan, Kirgistan, Pakistan, Tadżykistan, Turcja, Turkmenistan, Uzbekistan | 2016 | |
Pilaw, zwany też palawem (po tadżycku) lub palowem (po uzbecku) -- potrawa z ryżu, mięsa i warzyw przyrządzana w Azji zachodniej i środkowej | Tadżykistan | 2016 | |
Uzbekistan | 2016 | ||
Kawa po turecku i po arabsku | Turcja | 2013 | |
Arabia Saudyjska, Katar, Oman, Zjednoczone Emiraty Arabskie | 2015 |