Lista światowego dziedzictwa kulinarnego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 16: Linia 16:
 
|-
 
|-
 
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/harissa-knowledge-skills-and-culinary-and-social-practices-01710 Harissa]''''' -- pasta z ostrych papryczek wyrabiana w krajach Magrebu || Tunezja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=pLsGeSG-BCw|szer=200|poz=left|opis=''La harissa, savoirs, savoir-faire et pratiques culinaires et sociales''}}
 
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/harissa-knowledge-skills-and-culinary-and-social-practices-01710 Harissa]''''' -- pasta z ostrych papryczek wyrabiana w krajach Magrebu || Tunezja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=pLsGeSG-BCw|szer=200|poz=left|opis=''La harissa, savoirs, savoir-faire et pratiques culinaires et sociales''}}
 +
|-
 +
| rowspan=2 | '''Herbata''' [https://ich.unesco.org/en/RL/culture-of-ay-tea-a-symbol-of-identity-hospitality-and-social-interaction-01685 po turecku] i [https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-tea-processing-techniques-and-associated-social-practices-in-china-01884 po chińsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || Azerbejdżan, Turcja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=we17NAZ93J8|szer=200|poz=left|opis=''Culture of Çay (tea), a symbol of identity, hospitality and social interaction''}}
 +
|-
 +
| Chiny || 2022 ||  {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Oe6kGFmFLnc|szer=200|poz=left|opis=''Traditional tea processing techniques and associated social practices in China''}}
 
|-
 
|-
 
| rowspan=2 | '''Kawa''' [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645 po turecku] i [https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074 po arabsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || Turcja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E|szer=200|poz=left|opis=''Turkish coffee culture and tradition''}}
 
| rowspan=2 | '''Kawa''' [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645 po turecku] i [https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074 po arabsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || Turcja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E|szer=200|poz=left|opis=''Turkish coffee culture and tradition''}}

Wersja z 16:31, 2 gru 2022

Spośród zwyczajów wpisanych przez Unesco na listę Światowego Dziedzictwa Niematerialnego wybrałem te, które uważam za mające charakter kulinarny. Są to wpisy dotyczące konkretnych potraw lub napojów, rytualnych posiłków, bądź całych tradycji kulinarnych czy dietetycznych. Nie uwzględniłem natomiast wpisów dotyczących tradycyjnych metod produkcji surowców spożywczych (rolniczych, zbierackich, pasterskich, łowieckich, rybackich, pszczelarskich itd.).

Tradycja Kraje zgłaszające Rok zgłoszenia Filmik (po ang. lub franc.)
Bagietka
(zobacz też: Czy poolish wymyślili Polacy?)
Francja 2022
Les savoir-faire artisanaux et la culture de la baguette de pain
Les savoir-faire artisanaux et la culture de la baguette de pain


Barszcz ukraiński Ukraina 2022
Culture of Ukrainian borscht cooking
Culture of Ukrainian borscht cooking


Ceebu jën -- senegalska potrawa z ryżu, ryby i warzyw
(zobacz też: Ani z papryki, ani ze Szczecina)
Senegal 2021
Le ceebu jën, art culinaire du Sénégal
Le ceebu jën, art culinaire du Sénégal


Dieta śródziemnomorska Chorwacja, Cypr, Grecja, Hiszpania, Maroko, Portugalia, Włochy 2013
Mediterranean diet
Mediterranean diet


Dolma -- gołąbki z liści winogron i faszerowane warzywa Azerbejdżan 2017
Dolma making and sharing tradition
Dolma making and sharing tradition


Harissa -- pasta z ostrych papryczek wyrabiana w krajach Magrebu Tunezja 2022
La harissa, savoirs, savoir-faire et pratiques culinaires et sociales
La harissa, savoirs, savoir-faire et pratiques culinaires et sociales


Herbata po turecku i po chińsku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
Azerbejdżan, Turcja 2022
Culture of Çay (tea), a symbol of identity, hospitality and social interaction
Culture of Çay (tea), a symbol of identity, hospitality and social interaction


Chiny 2022
Traditional tea processing techniques and associated social practices in China
Traditional tea processing techniques and associated social practices in China


Kawa po turecku i po arabsku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
Turcja 2013
Turkish coffee culture and tradition
Turkish coffee culture and tradition


Arabia Saudyjska, Katar, Oman, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2015
Arabic coffee, a symbol of generosity
Arabic coffee, a symbol of generosity


Kimjang -- koreańska sztuka wyrobu kimchi, czyli pikantnych kiszonek z warzyw i owoców morza Korea Południowa 2013
Kimjang, making and sharing kimchi in the Republic of Korea
Kimjang, making and sharing kimchi in the Republic of Korea


Korea Północna 2015
Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea
Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea


Kumys (po kazachsku) lub ajrag (po mongolsku) -- napój alkoholowy z kobylego mleka wyrabiany przez pasterzy koni ze stepów środkowej Azji Kazachstan 2018
Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders
Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders


Mongolia 2019
Traditional technique of making Airag in Khokhuur
Traditional technique of making Airag in Khokhuur


Kwewri -- gruzińskie wino dojrzewające w wielkich ceramicznych amforach Gruzja 2013
Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method
Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method


Lawasz, zwany też katyrmą lub jufką -- płaski niewyrośnięty chleb pieczony w zachodniej i środkowej Azji Armenia 2014
Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional Armenian bread
Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional Armenian bread


Azerbejdżan, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Turcja 2016
Flatbread making and sharing culture: Lavash, Katyrma, Jupka, Yufka
Flatbread making and sharing culture: Lavash, Katyrma, Jupka, Yufka


Nouruz -- perski Nowy Rok, obchodzony w równownoc wiosenną m.in. poprzez spożycie uroczystego posiłku Afganistan, Azerbejdżan, Indie, Iran, Irak, Kazachstan, Kirgistan, Pakistan, Tadżykistan, Turcja, Turkmenistan, Uzbekistan 2016
Nawrouz, Novruz, Nowrouz…
Nawrouz, Novruz, Nowrouz…


Nsima -- wschodnioafrykańska papka z mąki kukurydzianej Malawi 2017
Nsima, culinary tradition of Malawi
Nsima, culinary tradition of Malawi


Oshitushi shomagongo -- święto zbiorów dzikich owoców maruli, z których lud Owambo w północnej Namibii wyrabia wino zwane omagongo Namibia 2015
Oshituthi shomagongo, marula fruit festival
Oshituthi shomagongo, marula fruit festival


Pilaw, zwany też palawem (po tadżycku) lub palowem (po uzbecku) -- potrawa z ryżu, mięsa i warzyw przyrządzana w Azji zachodniej i środkowej Tadżykistan 2016
Oshi Palav, a traditional meal in Tajikistan
Oshi Palav, a traditional meal in Tajikistan


Uzbekistan 2016
Palov culture and tradition
Palov culture and tradition


Piwo belgijskie Belgia 2016
Beer culture in Belgium
Beer culture in Belgium


Pizza neapolitańska Włochy 2017
Art of Neapolitan Pizzaiuolo
Art of Neapolitan Pizzaiuolo


Posiłek gastronomiczny Francuzów -- francuski zwyczaj wspólnego celebrowania dobrego jedzenia i picia podczas specjalnych okazji Francja 2010
The gastronomic meal of the French
The gastronomic meal of the French


Slava -- dzień świętego patrona danej rodziny obchodzony w Serbii poprzez uroczysty posiłek, w którym główną rolę odgrywa slawski kołacz Serbia 2014
Slava, celebration of family saint patron's day
Slava, celebration of family saint patron's day


Washoku -- tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku Japonia 2013
Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese
Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese